Judecătorii și procurorii care lucrează în alte localități decât în cele unde sunt domiciliaţi vor beneficia de compensații pentru transport sau cazare. Potrivit proiectului de lege, aprobat astăzi de Guvern, ajutorul va fi acordat pentru distanțe mai mari de douăzeci km între localitatea de domiciliu şi cea unde lucrează magistratul. În acest fel, statul îşi propune ca judecătorii să accepte angajarea şi în afara razei Chișinăului.
Valoarea compensaţiei pentru cazare şi transport oferită judecătorilor și procurorilor va fi de cel mult 4 500 de lei pe lună. Magistraţii eligibili vor putea beneficia, însă, de una dintre cele două compensaţii. Măsura vine să stimuleze candidații la funcțiile de procurori și judecători să accepte numirea lor în funcție în localităţile din afara razei Chișinăului, susţine ministrul Justiţiei, Veronica-Mihailov Moraru.
VERONICA MIHAILOV-MORARU ministru al Justiţiei: Va fi elaborată o metodologie în baza unei hotărâri de Guvern, iar fiecare judecători şi procuror vor prezenta cheltuielile şi documentele confirmatorii şi se va atribui această plată. Dar această plată nu va trebui să depăşească 4 500 de lei pentru 22 de zile lucrătoare.
Proiectul de lege ar putea rezolva lipsa acută de judecători în localităţile rurale, susţin angajaţii din Justiţie.
DUMITRU OBADA preşedinte, Consiliul Superior al Procurorilor: Personal, salut decizia Executivului de a aproba acest proiect de lege. Este o problemă cu care se confruntă sistemul procuraturii de ani de zile şi anume: lipsa surselor financiare pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare şi cazare. Avem mulţi procurori care circulă zilnic zeci şi sute de kilometri pentru a ajunge la locul de muncă.
VICTOR SANDU preşedinte, Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova: Noi salutăm doar că proiectul este votat cu întârziere. Aceste compensaţii sunt reglementate de foarte mulţi ani în alte structuri de stat, precum este poliţia, de exemplu.
În categoria potențialilor beneficiari ai compensației pentru transport sau pentru închirierea spațiului locativ se încadrează 189 de persoane. Recent, autorităţile au mai anunțat că vor propune o listă de garanții financiare şi de securitate pentru procurorii și judecătorii care își vor asuma dosarele complexe, iar Ministerul Justiţiei urmează să elaboreze un proiect de lege în acest sens.