Actualitate

Ministrul Muncii, Marcel Spatari: „Republica Moldova nu a avut niciodată atâta atenție din partea comunității internaționale ca în acest an”

post-img
Marcel Spatari

„Programul de compensații de anul trecut a fost finanțat în proporție de 50% de granturi de la Uniunea Europeană. Pe deasupra au fost alte programe care au suplimentat bugetul, dar UE ne-a sprijinit cu 50 de milioane de Euro pentru compensații acordate în perioada rece a anului. Aceștia nu sunt bani împrumutați, ci bani donați cetățenilor Republicii Moldova”, a spus ministrul Muncii, Marcel Spatari, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Ministrul Muncii a menționat că, și în acest an, de la Uniunea Europeană vor veni 75 milioane de euro pentru compensații acordate în perioada rece a anului.

„Astăzi avem întâlnire cu finanțatori germani, care ne vor acorda 40 de milioane de euro. Când vorbim despre fondul de reducere a vulnerabilității energetice și aceste programe de compensare, noi vorbim și despre finanțarea acestor programe”, a spus ministrul Muncii.

Marcel Spatari a făcut precizări despre necesitatea creării unui fond de reducere a vulnerabilității energetice.

„Pe de o parte, avem nevoie de un asemenea fond pentru a oferi compensații mai bine țintite. Pe de altă parte, avem nevoie pentru a oferi credibilitate Guvernului atunci când vorbim cu finanțatori externi. Germanii ne vor finanța tocmai pentru că am implementat fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Altfel nu ne-ar fi finanțat, pentru că nu ar fi avut siguranța că acești bani merg la compensații”, a menționat Marcel Spatari.

Potrivit ministrului, Republica Moldova nu a avut niciodată atâta atenție din partea comunității internaționale ca în acest an.

„Este și în contextul războiului din Ucraina, că am avut grijă de sute de mii de refugiați care au intrat în Republica Moldova și pentru că avem un  parcurs pro-european. Sunt mai multe aspecte care justifică această atenție deosebită și noi trebuie să perfprmăm”, a spus Marcel Spatari.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter