Experţii economici susţin că embargoul impus de Rusia vinurilor moldoveneşti, în urma cu nouăsprezece ani, a creat o oportunitate şi platformă pentru reorientare şi modernizare. Mulţi dintre producători au găsit alte pieţe de desfacere iar soiurile autohtone sunt apreciate pe piețele internaționale. Republica Moldova a devenit un jucător global pe piața vinurilor şi exportă în 75 de ţări.
In cadrul unei dezbateri publice cu genericul "Partea proastă și partea bună a embargourilor rusești", experţii au sustinut că primul embargou rusesc din 27 martie 2006 a avut un subtrat politic ca o reacție la respingerea de către Chișinău a planului de federalizare a țării. Embargoul a dus la scăderea producției de vin și a afectat grav economia. Acest lucru a dus forţat la diversificarea pieţei.
ANDRIAN DIGOLEAN secretar de stat, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare:
Ar fi greșit să vorbim despre efecte pozitive, pentru că producătorii au pierdut milioane, care şi-au exportat vinurile şi banii au rămas blocați în Federația Rusă. Dar au fost învățate lecții, pentru că urmare acestui embargo au fost scoase în evidență multe breșe. S-a constatat că sectorul vitivinicol era dependent de o singură piață.
În urma embargourilor, ponderea Rusiei în exporturile moldovenești a scăzut de 14 ori. Dacă în 1997, Rusia avea o cotă de peste 58%, în 2024 exporturile Republicii Moldova în Federația Rusă au ajuns la doar 3,3%.
VEACESLAV IONIŢĂ, analist economic:
Numai că deosebirea a fost că noi, export Federaţia Rusă a scăzut de 14 ori dar am reuşit să le creştem în altă ţări, până la 189 de milioane de dolari. Apoi, în 2016, a fost un an rău. Per final, astăzi exportăm în Federaţia Rusă de 65 de milioane de dolari, adică oricum e o cotă destul de mare; mai mult de jumătate a ceea ce mai exportăm noi astăzi în Federaţia Rusă din acele 3,3 procente, jumătate din tot ce exportăm noi sunt fructe.
În urma sprijinului internațional și al unor investiții semnificative, exporturile de vin către Uniunea Europeană au crescut substantial. In prioada 2014 - 2022, vinurile moldovenești au câștigat peste 500 de medalii internaționale. Prin deciziile de a pedepsi Republica Moldova, Federaţia Rusă a forțat Republica Moldova să găsească soluții.
ION TĂBÂRŢĂ, analist politic:
Faptul că prin acele decizii, cu caracter economic, care au încercat să pedepeasească guvernările de la Chişinău, practic, ne-a îndreptat pe noi spre vectorul vestic de dezvoltare şi spre integrarea europeană.
În anul 2024, ponderea exporturilor în Federația Rusă a fost de doar 2,6% din valoarea totală. In ultimii douăzeci de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor basarabene. Pe 26 martie 2006 a fost primul embargo la vin. În 2013 a urmat un altul la produsele vinicole. Un an mai târziu, a fost aplicată interdicția privind furnizarea de fruncte, conserve de fructe și legume. Iar în 2023, Rusia a pus embargou complet asupra importului de fructe și legume din Republica Moldova. Pentru a crește și diversifica exporturile, Chişinăul a intensificat cooperarea cu alte piețe și a consolidat rutele alternative prin Uniunea Europeană, Caucaz și Asia Centrală.
REDACTOR: CARINA MULLER