Ce înseamnă liberalizarea parțială a primelor RCA, care sunt prețurile, când intră în vigoare noua lege și de ce a fost necesară liberalizarea parțială a pieței? Sunt doar câteva întrebări la care răspunde Banca Națională a Moldovei, într-un material informativ publicat pe pagina oficială a băncii:
1. Ce înseamnă liberalizarea parțială a primelor RCA?
Odată cu liberalizare parțială a primelor RCA, prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele și asigurații care corespund acelorași criterii nu va mai fi identic la toți asigurătorii. Acesta va fi stabilit de către asigurători reieșind din riscurile specifice portofoliilor sale de asigurări RCA. În perioada de liberalizare parțială, asigurătorii vor calcula și aplica primele de asigurare RCA având la bază o metodologie unică stabilită de autoritatea de supraveghere, precum și un nivel minim al primelor de asigurare RCA în conformitate cu primele de referință.
2. Ce se întâmplă cu acest tip de asigurare? Rămâne obligatorie?
Da, RCA rămâne obligatorie conform legislației. Liberalizarea parțială afectează doar modul în care sunt stabilite primele de asigurare nu și caracterul obligatoriu al asigurării.
3. De ce este necesară această liberalizare?
Liberalizarea parțială a primelor de asigurare RCA asigură un mediu competitiv pentru societăți și echitabil pentru asigurați. De asemenea, liberalizarea parțială a primelor de asigurare RCA este un pas spre alinierea cu practicile europene și încurajează o mai bună gestionare a riscurilor de către asigurători. Totodată, fiecare societate de asigurare își va stabili propriile prime de asigurare, bazându-se pe date statistice privind riscurile specifice portofoliului său de clienți, astfel încât să se acopere toate obligațiile ce decurg din contractele de asigurare obligatorie RCA.
4. Ce sunt primele de referință RCA?
Primele de referință RCA sunt primele de asigurare indicative minime calculate de către autoritatea de supraveghere. Calculul primelor de referință se bazează exclusiv pe datele statistice prezentate de societățile de asigurare privind numărul polițelor de asigurare expuse la risc, numărul daunelor plătite, valoarea daunelor plătite, valoarea daunelor declarate și încă nesoluționate, precum și alte cheltuieli ale societăților de asigurare aferente subscrierii și gestionării portofoliilor de asigurare RCA.
5. Cum va afecta liberalizarea tarifele RCA?
Conform calculului primelor de referințe, pentru majoritatea categoriilor de vehicule și asigurați, primele de referință sunt mai mici decât primele de asigurare practicate la moment, cu toate că pentru unele categorii de vehicule și asigurați primele de referință cifrează valori mai mari. Aplicarea corectă și echitabilă a primelor de asigurare RCA este menită să asigure acumularea primelor de asigurare suficiente pentru a garanta buna funcționalitate a sistemului de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de vehicule și cu scopul de a proteja victimele accidentelor de circulație și a asigura un nivel corespunzător de acoperire și compensație pentru pagubele produse de vehicule.
6. Odată cu liberalizarea parțială a primelor de asigurare RCA sistemul „bonus-malus” rămâne în vigoare?
Sistemul bonus-malus rămâne valabil și devine mai important. Șoferii care conduc responsabil pot beneficia de reduceri semnificative la poliță (bonus), în timp ce cei cu istoric negativ vor plăti mai mult (malus).
7. Ce rol joacă sistemul bonus-malus în promovarea siguranței rutiere?
Sistemul bonus-malus motivează șoferii să adopte un comportament prudent și responsabil în trafic, pentru a asigura protejarea participanților la traficul rutier precum și altor persoane care ar putea suferi pagube produse de vehicule.
8. Ce măsuri pot lua companiile de taxi pentru a atenua posibilele creșteri ale primelor RCA?
Companiile pot implementa programe de instruire pentru șoferi, monitoriza comportamentul în trafic și întreține corespunzător vehiculele pentru a reduce riscurile și, implicit, în viitor și primele de asigurare.
9. Odată ce fiecare societate va aplica propriile prime de asigurare RCA cum pot afla care sunt prețurile disponibile pe piață?
Potrivit cadrului normativ în vigoare, societățile de asigurare sunt obligate să publice, pe paginile lor web, prima de asigurare de bază și coeficienții de rectificare pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto internă și externă.
Totodată, în contextul liberalizării parțiale a primelor RCA, Banca Națională a Moldovei reiterează despre disponibilitatea instrumentelor digitale pe portalul RCA.BNM.MD și anume calculatorul primei de asigurare RCA interne și calculatorul primei de asigurare Carte Verde, în cadrul cărora vor fi disponibile informații cu privire la primele de asigurare RCA aplicate de societățile de asigurare.
10. Ce beneficii aduce liberalizarea parțială pentru șoferi?
Tarife mai competitive, ajustate la profilul individual de risc al fiecărui șofer, o diversitate mai mare a ofertelor și acces la servicii mai bune prin creșterea competiției între asigurători.
Astfel, liberalizarea primelor de asigurare RCA va aduce beneficii pe termen lung atât societăților de asigurare, care vor fi încurajate să fie mai eficiente și inovative, cât și consumatorilor finali, care vor putea beneficia de prețuri competitive, ajustate în dependență de profilul de risc, și de o diversitate mai mare a ofertelor.
11. Cât de frecvent se calculează primele de referință?
Conform Legii 106/2022 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse de vehicule Banca Națională a Moldovei calculează cel puțin o dată pe an primele de referință în baza datelor statistice cumulate per piață, în conformitate cu actele normative.
12. Când va intra în vigoare liberalizarea parțială a RCA?
Liberalizarea parțială a primelor RCA va intra în vigoare la 40 de zile după publicarea pe data de 05.12.2024 a primelor de referința aferente RCA interne și externe în Monitorul Oficial și anume începând cu 14.01.2025.