Politic

Șantaj energetic din partea Tiraspolului? Opinii: „Este clar că în situația actuală Tiraspolul joacă abil cartea Moscovei”

post-img
Șantaj energetic din partea Tiraspolului?
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Este clar că în situația actuală Tiraspolul joacă abil cartea Moscovei. La acestă concluzie au ajuns invitații emisiuni „Punctul pe AZi” în ediția din această seară.

„Eu consider că aici sunt niște jocuri din partea lor, ei trebuie să se conformeze la ceea ce este dat. Dacă este limitat volum pentru toți, înseamnă că toți trebuie să economisim. Dar nu cum ei primele zile din octombrie au consumat tot normativul care se dădea și acum la sfârșitul lui octombrie au anunțat situație excepțională și să jucăm cu contractul energetic. În opinia mea, nu este just și nu se comportă ca doi parteneri pentru că noi avem o anumită cooperare cu Tiraspolul trans-gaz. Respectiv, centrala Ciucurgan a livrat și a respectat aceste angajamente, având tot necesarul de gaze. În situația când noi nu avem și respectiv este argumentul din partea Gazpromului care noi îl considerăm că nu este corect, trebuie să ne conformăm toți, lucrul care nu am văzut din partea colegilor din stânga Nistrului. De aceea, noi putem foarte mult să solicităm lui Gazprom, putem adresa și arbitraj ș.a., dar din punct de vedere a gazelor naturale pentru că nu pot vorbi pentru energia electrică. Din punctul de vedere a infrastructurii, noi suntem acum în timpul de față deschiși și asigurați să aducem gaz din orice colț. Noi trebuie să analizăm foarte minuțios cu experții pentru a avea posibilitate alternativă, să avem posibilitate să lucrăm și cu alți trederi. Cred că se va stabiliza lucrurile în următorii ani, vor fi mai multe oferte, un lucru absolut firesc și atunci nu va fi doar Moldovagaz, dar va fi și Energocom care va fi utilizat, vor fi alți trederi,” a declarat în platoul TVR Moldova, directorul Companiei Moldovagaz, Vadim Ceban.

Întrebat dacă Tiraspolul este utilizat deschis de către Moscova ca instrument de șantaj în raport cu autoritățile constituționale de la Chișinău, privind livrarea energiei electrice produsă la Cuciurgani pentru malul drept, Mihai Mogâldea a menționat că este clar că în situația actuală Tiraspolul joacă abil cartea Moscovei și încearcă să utilizeze instrumentele pe care le are la îndemână pentru ca să distorsioneze situația de aici de la Chișinău.

„Este o problemă în care a fost vociferată mai degrabă în ultimele două săptămâni. Acum 10-11 zile au apărut primele declarații, primele anunțuri privind limitarea volumului de energie electrică care urmează a fi livrată către malul drept. Din punctul meu de vedere, cel puțin Chișinăul a făcut un pas înainte prin acea reuniune 1+1 care a avut loc vineri la Tiraspol, care nu s-a soldat absolut cu nimic.  Din păcate formatele pe care le avem noi la îndemână pentru interacțiunea cu Tiraspolul se atestă din nou a fi fără relevanță atâta timp cât acolo există niște exponenți cu care autoritățile noastre nu pot discuta, probabil nici măcar nu pot avea un schimb de opinii argumentate, bazate pe date care există și nu se poate atinge un numitor comun, nici măcar în situații de criză. Asta demonstrează încă o dată că Tiraspolul probabil păstrează interesele proprii pe locul doi și mai degrabă astăzi în condițiile pe care le-am descris anterior este utilizat abil de către Moscova pentru ca să limiteze opțiunile care le are la îndemână Chișinăul în livrarea energiei electrice către malul drept. Până la urmă soluții există, noi știm foarte bine că una din soluții care vizează de exemplu achiziționarea de energie electrică de pe piețele europene fără a avea un angajament contractual stabil, implică niște costuri de cinci ori mai mari decât cele contractuale care există deja în contractul de livrare a energiei electrice din România. Până săptămâna trecută, importam cam șapte la sută pe piața europeană, al acest preț din cinci ori mai mare și care într-adevăr avea efecte destul de mari asupra  capacității noastre de achiziție, evident implicând niște costuri mult mai mari. Astăzi, în condițiile actuale probabil aceste cantități vor trebui să fie unele mai mari decât șapte la sută pentru că altfel noi într-un timp atât de scurt e greu să găsești alternative. Pentru mine este clar că ei vor să sufoce capacitățile noastre bugetare, limitate și provocarea principală este să găsim acești bani pentru a compensa prețul din facturi. Noi lucrul acesta l-am făcut și anul trecut, dar anul acesta va trebui să fie făcut în proporții mult mai mari,” a menționat Mihai Mogâldea, expert IPRE.

Cu toate acestea, expertul în energetică, Victor Parlicov, susține că problema o creează Gazpromul și nu există vreun motiv de a limita volumele de gaze livrate. 

„Există temei juridic și dacă Gazpromul își dorea putea să o facă, să rezilieze contractul, însă aparent Gazpromul nu vrea să rezilieze contractul, el vrea să creeze presiuni suplimentare pe malul drept. În primul rând, desigur că limitarea livrărilor de gaze pentru R. Moldova reprezintă o încercare de a arunca regiunea transnistreană la Chișinău. Eu până acum consider că Rusia de fapt încearcă să transfere la Chișinău responsabilitatea pentru Tiraspol, numai că acțiunile pe care le fac acum încearcă să consolideze puterea de negociere a Tiraspolului în raport cu Chișinăul. La modul practic, dacă se ne uităm din punctul de vedere a oamenilor din regiunea transnistreană, desigur că pentru livrarea energie electrică pe malul drept este extrem de veridică pentru că asta este principala sursă din bugetul     regiunii transnistrene care permite achitarea inclusiv și de pensii și salarii și de tot ce ține de social. Circa 50 la sută din bugetul regiunii transnistrene se finanțează din așa numitul cont special de gaze, bani în care sunt vărsați în mare parte de centrala Termoelectrica moldovenească din banii pe care noi îi plătim din energia electrică. Pe lângă asta ei livrează energie electrică la Uzina Metalurgică și la alte uzine și toși banii care se strâng în regiunea transnistreană, cum ar fi tarifele care noi le-am plătit pentru gaz, noi le plătim pentru gaz și se duc la Gazprom într-un final, dar ei când le plătesc se duc într-un cont special pe care le utilizează ca și fond bugetar. Deci, pentru oamenii din regiunea transnistreană livrarea energiei electrice pe malul drept este univoc benefică și este una din sursele de achitare a cheltuielilor lor. Și nu exclud faptul, că în această lună, luna noiembrie ei vor livra totuși energie electrică pe malul drept, dar că ei acum încearcă să-și consolideze pârghiile de negocieri și să șantajeze, un joc de uzură. Înafară ca să livreze gazul acesta către Chișinău nu au ce face. Atâta timp cât ei vor șantaja și noi vom absorbi și nu vom reacționa, ei vor continua șantajul,” a mai adăugat Victor Parlicov.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 15 septembrie o puteți vedea în continuare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter