Un nou focar de pestă porcină a fost identificat în Republica Moldova, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). De data aceasta este afectată o fermă comercială de porcine din satul Cimișeni, raionul Criuleni.
Prezența virusului a fost confirmată aseară târziu, în urma testelor de laborator. În această dimineață a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale din regiune, care a aprobat măsurile necesare pentru eradicarea focarului de PPA, precum și de prevenire a răspândirii bolii în afara acestuia.
Regiunea fermei a fost izolată, au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zonele de protecție și supraveghere. Specialiștii ANSA, cu sprijinul medicilor veterinari și angajaților întreprinderii, au demarat un plan de măsuri pentru eradicarea, cât mai rapidă, a focarului și evaluarea completă a situației. Activitățile de eliminare a unor focare de astfel de dimensiuni sunt complexe și durează, de regulă, până la 2-3 săptămâni. Acestea presupun:
1. Stabilirea zonelor de protecţie de 3 km şi de supraveghere de 10 km în jurul focarului, cu efectuarea măsurilor sanitar-veterinare corespunzătoare;
2. Dislocarea și amenajarea posturilor de control la ieșirile principale din ferma de porcine, cu amplasarea barierei de dezinfecție;
3. Efectuarea dezinfecției și deratizării de necesitate în locurile unde au fost întreținute animalele afectate;
4. Interzicerea mișcării porcinelor în și din exploatația contaminată. Niciun porc să nu poată intra sau ieşi din exploataţie;
5. Aplicarea restricțiilor privind circulația transportului și persoanelor, precum și interzicerea comercializării animalelor;
6. Dezinfectarea caroseriei unităților de transport la ieșirea din fermă;
7. Distrugerea, conform actelor normative în vigoare, a cadavrelor de porcine și eradicarea focarelor.
ANSA solicită responsabilitate maximă din partea proprietarilor de porcine: „În cazul semnelor de îmbolnăvire sau a depistării cadavrelor de animale, aceștia trebuie să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale.”
De asemenea, se solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.
La 17 martie, ANSA a anunțat un focar de pestă porcină la o fermă de mari dimensiuni din raionul Anenii Noi.
Pe parcursul lunii martie pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate nouă focare de Pestă porcină africană (PPA):
- 1 focar în localitatea Ghidighici, mun. Chișinău;
- 4 focare în localitățile Chetrosu, Bulboaca, Roșcani, Telița, raionul Anenii Noi;
- 2 focare în satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga;
- 1 focar la o fermă de porci din raionul Anenii Noi ;
- 1 focar la o fermă de porci din raionul Criuleni,
În total, de la începutul anului, au fost identificate 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate cu succes. La moment, toate pagubele și consecințele acestora sunt evaluate de comisiile pentru situații excepționale din fiecare regiune în parte.
Ce este pesta porcină africană?
Pesta porcină africană este a boală virală extrem de contagioasă care afectează doar porcii domestici și mistreții, dar nu este periculoasă pentru oameni! Peste 90% din animalele infectate mor. Nu există un vaccin sau tratament pentru pesta porcină africană. Virusul poate supraviețui timp îndelungat în carnea și organele animalelor infectate.
Cum se transmite boala?
Boala se răspândește prin contact direct între porci și mistreți, hrană contaminată, vehicule și echipamente contaminate, dar și oameni - care pot transportă virusul prin obiecte, încălțăminte, îmbrăcăminte și echipamente.
Semnele specifice ale bolii la porcine se manifestă prin:
1. Moarte rapidă, în timp extrem de scurt;
2. Febră ridicată (40,5 – 42 ◦C);
3. Roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi a pieptului;
4. Lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
5. Vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
Ce putem face pentru a ajuta la oprirea răspândirii virusului?
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor reamintește tuturor cetățenilor și fermierilor despre importanța respectării măsurilor stricte de prevenire și răspândire a maladiei:
Recomandări pentru cetățeni și gospodării casnice:
1. Stați departe de fermele de porci;
2. Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare de la bucătărie care conțin carne;
3. Raportați autorităților cazurile de porci bolnavi sau morți;
4. Evitați transportul produselor din carne de porc;
Recomandări pentru fermieri:
1. Construiți spații îngrădite, care să prevină contactul cu porci străini, mistreți sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
2. Izolați porcii nou-veniți pentru cel puțin 30 de zile;
3. Permiteți accesul la fermă doar vehiculelor autorizate;
4. Utilizați echipament dedicat doar adăpostului porcilor. Nu intraţi în adăposturile de animale cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă. Asigurați dezinfecţia la intrarea în adăpost;
5. Nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
6. Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar – veterinar, eliberat de medicul veterinar;
7. Nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.