Extern

Armata rusă a bombardat din nou oraşele ucrainene și a făcut victime în rândul civililor. Rusia a lansat atacurile la o zi după ce Statele Unite şi Germania au decis să trimită tancuri Ucrainei

Razboi in Ucraina

Armata rusă a lansat un nou val de atacuri cu drone şi rachete asupra oraşelor ucrainene. Bombardamentele au avut loc la o zi după ce Statele Unite şi Germania au decis să trimită tancuri grele Ucrainei pentru a o ajuta să învingă armata rusă.

Autorităţile de la Kiev au anunţat că sistemele de apărare antiaeriană au doborât în timpul nopţii toate dronele lansate de ruşi evitând pagubele.

Dintr-un număr total de 24 de drone, 15 ar fi fost doborâte deasupra capitalei Kiev.

Atacurile cu drone au fost urmate azi dimineaţă de noi lovituri cu rachete. La Kiev au răsunat sirenele oamenii fiind nevoiţi să se adăpostească în metrou.

Potrivit primarului Vitalii Kliciko, azi dimineaţă au fost doborâte peste 15 rachete lansate asupra Kievului. Totuşi au fost înregistrate şi victime - un civili a murit şi alţi doi au fost răniţi. Alte atacuri cu rachete au fost raportate în regiunile Odessa, Dnepropetrovsk şi Viniţa fiind lovite şi câteva staţii electrice.

Toată Ucraina este în alertă şi se asteaptă la noi atacuri în cursul zilei. Acest noul val de val de bombardamente a fost lansat la o zi dupa ce SUA si Germania au anunţat că vor trimite Ucrainei tancuri grele moderne.

Presedintele Volodimir Zelenski le-a multumit aliaţilor, dar a avertizat că pentru a obţine rezultate pe câmpul de luptă, armata ucraineană are nevoie urgent să primească sprijinul promis.

VOLODIMIR ZELENSKI preşedintele Ucrainei: "Cheia succesului constă acum în viteză și volum - în viteza de pregătire a armatei noastre, în viteza de aprovizionare a Ucrainei cu tancuri, în numărul acestor tancuri. Trebuie să creăm un pumn al tancurilor, un pumn al libertății ale cărui lovituri nu vor lasă tirania să se ridice din nou."

Analiștii occidentali spun că atacurile Rusiei asupra orașelor Ucrainei sunt mai mult o încercare de a demoraliza populaţia ţării decât o campanie strategică.

În primăvară se aşteaptă noi ofensive militare din partea ambelor părți, iar Ucraina le-a solicitat aliaţilor occidentali sute de tancuri moderne pentru a sparge liniile defensive rusești și pentru a recuceri teritoriul ocupat din sudul și estul ţării.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter