Actualitate

LIVE. Maia Sandu: "Platforma de Sprijin pentru Moldova se va întruni în 17 septembrie". Olaf Scholz: "Vom sprijini R. Moldova din răsputeri"

post-img
Conferință de presă

Conferință de presă susținută de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz

ZFR

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu: Aceasta e prima vizită bilaterală a unui cancelar german în Republica Moldova în ultimii 12 ani. În pofida tuturor provocărilor din ultimii ani, Republica Moldova a demonstrat că își apără democrația. În aceste vremuri dificile, apreciem sprijinul constant Ucrainei. Sprijinind Ucraina, susțineți și Republica Moldova. În același timp, sprijinirea Moldovei, susține și Ucraina. Germania, alături de Franța și România, este cofondatoarea Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, o inițiativă care a contribuit semnificativ la consolidarea capacității noastre de a face față provocărilor din ultimii 3 ani. Această platformă, care acum devine platforma de parteneriat pentru R. Moldova, se va întruni în 17 septembrie.

Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz: Mă bucur că sunt din nou aici, la Chișinău, la o nouă întâlnire. Doresc să trag un semnal în ceea ce privește bunele legături dintre țările noastre. Relațiile noastre sunt strânse. Ne-am întâlnit pentru a încheia acorduri noi. Vom sprijini Republica Moldova din răsputeri. Extinderea UE e în interesul strategic atât al Germaniei, cât și al Moldovei. Mă bucur de cooperarea noastră pe viitor.

Europa e un continent unit, datorită conceptelor și valorilor pe care le împărtășim. Ține de procesul de aderare la UE ca toate țările care-și doresc să adere, să îndeplinească condițiile, reglementările necesare pentru acest proces. E un lucru pe care trebuie să ți-l asumi și să meriți. Moldova se află pe calea cea mai bună. Referendumul e un lucru important, e decizia poporului, a cetățenilor, a acestei țări de a deveni țară membră a UE. Aceste eforturi a R. Moldova sunt sprijinite de voința poporului.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, se află astăzi într-o vizită oficială în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Maia Sandu.

Această vizită subliniază relațiile bilaterale puternice dintre cele două țări, Germania fiind unul dintre cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova în procesul de modernizare și aderare la Uniunea Europeană. 

ZFR


Ultima vizită bilaterală a unui cancelar german în Republica Moldova a avut loc acum 12 ani, atunci când, la Chişinău a venit Angela Merkel.  


Iar ultima întrevedere dintre Președinta Maia Sandu cu Olaf Scholz a fost în luna mai a acestui an, la Berlin. Atunci, temele puse în discuţie au fost aspirațiile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, securitatea regională, dar şi războiul din Ucraina. Iar Cancelarul Scholz a vizitat ultima dată Republica Moldova in iunie 2023, când a participat la Sumitul Comunităţii Politice Europene.


În contextul vizitei de rang înalt, autoritătile au şi anunţat că vor fi restricţii de circulaţie, în special, în centrul Chişinăului precum şi arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter