Actualitate

Expertul militar Mihai Cernea, despre atacurile rusești de la Poltava și Lvov: Sunt crime de război ale regimului Putin

Expertul militar Mihai Cernea, despre atacurile rusești de la Poltava și Lvov: Sunt crime de război ale regimului Putin

Expertul în etică militară de la București, Mihai Cernea, susține că ultimele atacuri ale Federației Ruse asupra orașelor ucrainene Lvov și Poltava, unde au fost provocate zeci de victime, sunt crime de război. Despre acest lucru a vorbit Mihai Cernea în cadrul emisiunii „Impact Global”, de la TVR MOLDOVA.

ZFR

„Sunt crime de război. Evident că pentru că Vladimir Putin a ales să folosească recruții neexperimentați în apărarea Kurskului, acesta nu a avut rezultatul scontat. Armata ucraineană reușește să-și solidifice poziția acolo, chiar dacă nu a mai avansat foarte mult. Ei nu reușesc să scoată armata ucraineană de acolo și atunci Federația Rusă trebuie să răspundă într-un fel sau altul la această incursiune care totuși oricum am da-o este rușinoasă pentru armata rusă și, mai ales, pentru Vladimir Putin. Cum răspunde Rusia? Rusia, de obicei, răspunde utilizând crimele de război, în cazul de față atacuri asupra civililor și atacuri asupra infrastructurii civile, mai ales, a infrastructurii energetice, ideea de bază este să pregătească o iarnă foarte dificilă pentru poporul ucrainean,  în speranța că poporul ucrainean va alege să nu mai susțină războiul său defensiv împotriva invaziei rusești. Deci, vorbim de crime de război, fie la adresa civililor, fie indirect la adresa civililor și mai puțin lovituri către ținte  militare relevante pentru război, cât mai degrabă sunt atacuri asupra economiei, energiei ucrainene și asupra moralului ucrainenilor care fusese ridicat de invazia de la Kursk, drept urmare Vladimir Putin a ales să răspundă cu ce are la dispoziție”, a spus expertul militar Mihai Cernea.

Potrivit lectorului Academiei de Studii Economice de la București, Rusia are probleme cu personalul militar de aceea Kremlinul este nevoit să ridice plățile pentru cei care aleg să meargă pe front.

„Nu doar Ucraina are probleme cu resursele umane și Rusia are, de aceea are nevoie de voluntari. Să ne aducem aminte că mobilizarea pe care a decretat-o Vladimir Putin la începutul războiului a fost probabil cel mai periculos moment pentru regimul său, când centrele de recrutare luau foc, semn că nu a mai repetat de atunci acest lucru și a ales mai degrabă să investească bani și să plătească foarte bine voluntarii care luptă în Ucraina și nu cred că vrea să mai facă o mobilizare și cum nu are acces la resursa necesară - umană - cu care să răspundă invaziei din Kursk, totuși are acces la un inventar foarte important de drone, rachete, elemente care țin de atac aerian care pot fi folosite pentru a teroriza populația civilă”, a mai spus expertul militar.

Emisiunea „Impact Global” poate fi urmărită mai jos.


author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter