Social

Clericii și enoriașii Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae" au aderat la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Reacția reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei

Clericii și enoriașii Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae" a aderat la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Reacția reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei

Se subțiază rândurile credincioșilor din Mitropolia Moldovei. Clericii și enoriașii Bisericii "Sfântul Ierarh Nicolae", de pe bulevardul Ștefan cel Mare, vis-a-vis de Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, a aderat la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Într-o reacţie pentru TVR MOLDOVA, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei au declarat că preoţii care părăsesc parohiile vor fi sancţionaţi canonic.

Anunțul că parohia trece sub oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe Române a fost făcut de preotul paroh, după slujbă, în fața enoriașilor. Decizia a fost aplaudată de credincioși. PETRU STOROJA protoereu, Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae": „Am făcut un pas asumat, foarte important, un pas istoric. Am aderat cu toții, cu acest sfânt lăcaș, la Mitropolia Basarabiei. Am decis să facem acest pas, fără nicio ezitare, și să fim cu Biserica Ortodoxă Română”.

Potrivit protoiereului bisericii, motivul ține de anumite "decizii de ordin intern și extern". Parohul a accentuat că biserica va respecta, deocamdată, calendarul de stil vechi.

PETRU STOROJA protoiereu, Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae":Fraţilor tot rămâne cum a fost, rămânem pe stil vechi în continuare. Când va veni timpul, când se va coace bine mărul, vom decide ce vom face mai departe. Noi preoții, și până în ziua de azi, am slujit românește. O singură deosebire există – am schimbat vectorul nostru spiritual, dinspre Moscova, spre București."

Episcopul Ioan Moşneguţu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a declarat că preoţii de la Biserica "Sf. Ierarh Nicolae" vor fi sanţionaţi canonic.

IONA MOŞNEGUŢU, purtător de cuvânt, Mitropolia Moldovei: „Am luat act cu tristeţe despre aderarea parohiei Sf. Ierarh Nicolae şi clericii acestei parohii evident vor avea sanţionări canonice. – În ce constă aceste sanţionări? – Vor opriţi de a săvârşi cele sfinte. Motivul pe care-l invocă ei îl cunoaşte toată lumea însă atunci când pleci dintr-o entitate în alta fără carte canonică consecinţele sunt cam astea, eşti sancţionat”. De la începutul războiului în Ucraina, 40 de parohii au aderat la Mitropolia Basarabiei, nemultumiţi de atitudinea Mitropoliei Moldovei supusă Moscovei. Între timp, Preasfinţitul Antonie, episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei, a anunţat că a făcut un demers pentru recuperarea reședinței episcopiei și a Catedralei ortodoxe române "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Bălți. Potrivit preasfinţitului Antonie, aceste clădiri au fost construite din banii statului român și au fost "ocupate abuziv, așa că Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești, al Mitropoliei Moldovei subordonată Moscovei, ar trebui să le elibereze". Vineri, 1 decembrie, la Bălți, a fost pusă piatra de temelie a Catedralei Românești. Decizia de a construi noua catedrală și un centru cultural românesc, subordonate Bisericii Ortodoxe Române, a fost criticată de Marchel.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter