Actualitate

Zeci de mii de basarabeni încă mai aşteaptă lemnele de foc ieftine, promise în vară de autorităţi. "Moldsilva" anunță că sunt stocuri suficiente şi face apel la calm

Au ramas fara lemn
Sursa video: TVR MOLDOVA

Deşi iarna s-a instalat de mai bine de o lună, zeci de mii de basarabeni încă mai aşteaptă lemnele de foc ieftine, promise în vară de autorităţi. Mulţi s-au trecut chiar din iulie pe listele de aşteptare dar încă nu au fost chemaţi să-şi ridice cei trei metri steri. Reprezentanţii "Moldsilva" insistă că au rezerve suficiente de lemn şi fac apel la calm. Singura problemă, susţin autorităţile, sunt drumurile de acces în pădure care, din cauza noroiului, sunt impracticabile.

În satul Peresecina, raionul Orhei, sunt aproximativ 4 mii de gospodării. Circa 1.400 dintre ele au depus cereri la primărie pentru lemne de foc. Din iulie şi până acum, doar aproximativ 400 de familii le-au şi primit.

"Că e rău drumul în pădure, că o plouat, că e şişit, că e cârnit."

"Au spus că nu se pot băga în pădure. Dar tot neamurile lor au luat. A spus că o să sune, dar când o să sune, cred că la anul."

"M-am adresat în vară, când am auzit că o să se dea la pensionari. M-am aşteptat, m-am pus în rând şi aştept."

"Soţul s-a dus, s-a interesat, a scris şi nimic nu s-a văzut, adică, nu ştiu."

Valentina Buzu, primarul satului Peresecina, spune că localnicii sunt indignaţi pentru că, în plină iarnă, nu şi-au primit lemnele promise.

VALENTINA BUZU, primar, satul Peresecina: "Douăzeci la sută au fost asiguraţi cu masă lemnoasă. Depunem toate eforturile şi ducem toate negocierile cu Ocolul Silvic, cu Ivancea. Oamenii sunt foarte indignaţi pentru că au nevoie de lemne, şi dacă înainte se duceau la pădurar, la ocolul sivlic şi îşi ridicau singuri lemnel, adică făceau negocieri direct, acum trebuie să le facă prin intermediul primăriei."

Locuitoirii din Peresecina, dar şi din alte sate apropiate, cumpără lemnele de la Ocolul Sivlic Ivancea. Conducerea oculului spune că stocurile existente ajung doar pentru 500 de familii dar, în curând, vor începe noi lucrări silvice care vor presupune tăierea de arbori şi, astfel, cantitatea de lemn disponibilă va creşte.

SAVELII MÎRZAC, şef, Ocolul Silvic Ivancea: "La moment avem foc tari,1383, avem cireş, 78 de metri steri şi avem în jur la 200 de metri moi. Împărţim la toată populaţia care este în jur. La toate localităţile. Să fie împărţite proporţional."

Aproape jumătate din cantitatea disponibilă de lemn se află în mijlocul pădurii, însă, iar drumul de acces este impracticabil.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: "Până în locul unde se păstrază lemnele sunt aproximativ 300 de metri. Am vrut să ajungem până acolo cu mașina, pentru a le filma, dar am renuntat la această idee. A fost cît pe ce să ne împotmolim."

Vicedirectorul Agenţiei Moldsilva, Iulian Mamai, susţine că, la nivel naţional, sunt destule lemne pentru încălzire, dar marea problemă sunt drumurile pline de noroi, care împiedică accesul maşinilor grele în păduri.

IULIAN MAMAI, vicedirector, Agenţia "Moldsilva": "Dar personal, aveţi destul pentru a face faţă cererilor? - Număr mare de cereri, haideţi să vă spun că şi cererile acestea, undeva sunt exagerate, aş putea să-i spun, pentru că întreprinderea noastră telefonează autoritatea publică locală, şi i se spune să redirecţioneze 30 de persoane, vin numai trei de pe listă, Aş spune că cererile sunt undeva şi exagerate, dar încercăm să lucrăm cu fiecare în parte."

STOCUL DE LEMNE DE FOC Sursa: Agenţia "Moldsilva" Total: 73.820 metri ster Specii tari 57.053 metri ster Specii moi 15.232 metri ster Răşinoase 1.763 metri ster

În prezent, Moldsilva are în stoc peste 70 de mii de metri ster de lemn pentru foc, aproape 57 de mii de metri ster - specii tari, peste 15 mii de metri ster - specii moi şi aproximativ 1.700 de metri ster - răşinoase. Reprezentanţii instituţiei spun că în următoarele zile vor încheia contractul pentru primului lot de lemn de foc din România, în baza memorandumului interguvernamental aprobat în luna octombrie. În total, Republica Moldova ar urma să cumpere 130 de mii de metri cubi de lemne de foc, la un preţ preferenţial.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter