Social

Cazarea în căminele studențești s-ar putea scumpi

Cazare în cămin
Sursa video: TVR MOLDOVA

Admiterea în universităţile din Republica Moldova este pe ultima sută de metri, iar instituţiile de învăţământ superior pregătesc, deja, locurile de cazare pentru studenţi. Cum numărul acestora scade, de la an la an, reprezentanţii universităţilor dau asigurări că orice solicitant poate primi un loc de cazare. Unele taxe urmează să crească, ţinând cont de realităţile economice din această perioadă, spun administratorii căminelor.

În acest an de studii, Universitatea de Stat din Moldova are disponibile peste 2.300 de locuri în cămine, unele modernizate iar altele care urmează să fie modernizate. Repartizarea acestora va începe la sfârşitul acestei luni iar reprezentanţii instituţiei dau asigurări că vor oferi cazare tuturor solicitanţilor. Taxele pentru cazare au fost majorate la începutul anului.

OTILIA DANDARA, prorector, USM: „Gradul I de comoditate - lux, cu toate necesităţile, pentru un număr restrâns de locatari este în jur de 750 de lei lunar, sigur, este sub orice apreciere din considerentul că astăzi o chirie este scumpă şi comodităţile costă scump. Gradul II de comoditate  este 550 de lei lunar şi gradul III este în jur de 400 de lei lunar”.

Pentru prima dată, anul acesta USM va oferi cazare, o perioadă de timp, şi absolvenţilor instituţiei care decid să lucreze în domeniul pedagogic.

OTILIA DANDARA, prorector, USM: „Dorim să lansăm un program complex  de motivare a celor care se implică în formarea profesională şi se angajează ca tineri specialişti pe post de profesori şcolari, pentru că ştim că ţara se confruntă cu un deficit de cadre didactice”.

Universitatea Tehnică are disponibile 2.600 de locuri în cămine pentru studenţii de la licenţă, masterat, dar şi pentru tinerii specialişti care lucrează în instituţie. Lucrări de modernizare se fac în fiecare an, iar gradul de confort diferă de la un cămin la altul. Deocamdată, taxele de cazare rămân neschimbate, fiind cuprinse între 410 lei şi 525 de lei lunar. Totuşi, instituţia ia în calcul eventualitatea unei majorări a taxelor.

ANATOL ALEXEI, şef, Direcţia socială şi activităţi studenţeşti, UTM: „Până la 1 ianuarie 2023, taxele la cazare rămân neschimbate, deja după 1 ianuarie vor fi ajustate. Ce a condiţionat această ajustare a taxelor? Evident majorarea tarifelor la resursele energetice. Evident că căminele sunt conectate la agent termic, iar principalele cheltuieli sunt la agentul termic”.

Pentru că numărul de studenţi scade de la an la an şi reprezentanţii Academiei de Studii Economice spun că orice student care va face o solicitare va beneficia de cazare. Instituţia are aproximativ 1.600 de locuri disponibile şi mai mult de jumătate sunt rezervate studenţilor din anul întâi. Taxele de cazare nu diferă foarte mult de celelalte instituţii de învăţământ superior.

ALEXANDRU STRATAN, rector ASEM: „Aceste taxe au fost abrobate în luna februarie. La începutul anului vom vedea care vor fi evoluţiiile ulterioare legate de cheltuielile de întreţinere. Suntem influenţaţi de conjunctura economică, procesele inflaţioniste, creşterea preţurilor, creşterea tarifelor”

Peste 8.700 de tineri vor fi admiși, anul acesta, în universităţile din Republica Moldova finanțate de la bugetul de stat.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter