În ajunul sărbătorilor pascale, când cererea de pește și produse pescărești crește semnificativ, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează că aceste produse sunt perisabile și pot reprezenta un risc pentru sănătate dacă nu sunt depozitate și comercializate în condiții adecvate.
Recomandări pentru consumatori:
- Peștele viu trebuie să aibă semne de vitalitate: ochi limpezi, branhiile roșii, musculatură elastică. Peștele viu trebuie să fie expus spre comercializare direct din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar
- Peștele refrigerat nu trebuie să aibă miros înțepător sau aspect degradat. Nu procurați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară.
- Peștele congelat trebuie păstrat la -18°C și să nu prezinte acumulări excesive de gheață sau glazură murdară.
- Produsele afumate și prelucrate trebuie păstrate la temperaturi adecvate și în spații ventilate.
- Conservele trebuie să fie ermetic închise, fără bombaj, rugină sau deformări.
- Caviarul trebuie să aibă un aspect curat, fără gust sau miros alterat.
ANSA atenționează:
- Cumpărați doar din unități autorizate, care respectă normele sanitar-veterinare;
- Atenție la produsele ușor perisabile (ouăle, carnea şi peștele), care necesită condiții riguroase de păstrare și comercializare;
- Depozitați alimentele conform instrucțiunilor producătorului și respectați condițiile aplicate pe etichetă;
- Țineți cont de instrucțiunile producătorului privind congelarea, decongelarea și pregătirea bucatelor;
- Solicitați și păstrați bonul fiscal la achiziție;
- Nu consumați produse cu termen de valabilitate expirat;
Operatorii economici sunt obligați să dețină certificate de calitate, proveniență și valabilitate pentru produsele vândute.
Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din cadrul unităților comerciale.