Social

Copiii internaţi la Institutul Oncologic din Chişinău nu se dau bătuți în fața bolii. În ajutorul lor a venit și UE

Copiii internaţi la Institutul Oncologic din Chişinău nu se dau bătuți în fața bolii. În ajutorul lor a venit și UE

Nu se dau bătuţi în faţa bolii, dar nici la carte nu renunţă. Vorbim despre copiii bolnavi de cancer, internaţi la Institutul Oncologic din Chişinău. Printre chinuitoarele şedinţe de chimioterapie, ei continuă să studieze, într-un centru educaţional din cadrul spitalului. Aici, şcolarii au parte de rechizite, dar şi laptopuri. Toate sunt cumpărtate dintr-un grant de peste 35 mii de euro, oferit de Uniunea Europeană, prin intermediul organizaţiei People în Need Moldova.

Cu doar câteva câiete şi cu stativul pentru perfuzii lângă ei. Aşa îşi fac loc în băncile improvizate de la Centrul Educaţional pentru Copiii Bolnavi de Cancer micuţii care luptă cu leucemia. Mulţi dintre ei învaţă în clasele primare şi nu vor să rămână în urmă cu materia. Sunt ajutaţi de învăţătorii care vin pentru ei la Institutul Oncologic.

IANA CERNEI, învăţătoare de matematică: „Lucrăm cu emoţii, foarte mari emoţii depinde de situaţia copilului. Anterior am avut doi copii şi unul mi-a zis că mă simt prost, am abosit şi am continuat cu al doilea.  În fiecare zi câte 25, 20 de minute până la 40 de minute odată am lucrat 80 de minute şi mi-a zis că mai vreau”

Când sunt la limita puterilor, elevii revin în salon, ca să se odihnească. Un copil bolnav de leucemie petrece în spital până la patru luni pe an, după care revine periodic pentru consultaţii medicale.  

NATALIA LISIŢA şef secţie, Onco-Hematologie Pediatrică: „Necesită foarte mult suport emotional atât al famiilii cât şi a copilului. În moment ce un copil este diagnosticat cu cancer suferă toată familia, acolo mai sunt copii care sunt lăsaţi fie în grijă buneilor sau celuilat părinte. Pentru că părintele este implicat nemijlocit în tratamentul acestui copil”.

De aproape doi ani, copii care se internează aici au parte şi de condiţii de studii moderne. Cu ajutorul unui grant oferit de Uniunea Europeană, Asociţia Obştească "Viaţa fară Leucemiei" a cumpărat, iniţial, 16 calculatoare, dar şi alte dispozitive pentru copiii bolnavi. Se întâmpla în pandemia de COVID-19.

ALEXANDRA ZBÂRNEA, director, Centrul Educaţional pentru Copii Bolnavi de Cancer: „Avem copii din diferite familii care nici telefon nu aveau. Copii au avut posibilitatea on-line să facă toate activităţile, unii copii putea să facă legătură cu profresorii şi colegii lor”.

MARIA SADOVNIC, mama: „Toate acestea când ţi se întâmplă, te simţi neputincios, nu mai ştii ce să faci. Şi faptul că ne ajută şi ne oferă informaţiile necesare, mai avem şi noi un pic avem răgaz să ne odihnim”.

Din acelaşi grant au fost cumpărate şi nouă stative pentru perfuzii, aşa-numitele braunostate, care le permit micuţilor să vină la ore şi să se afle în mişcare în timp ce li se administrează tratamentul.

NATALIA  VÎLCU, director, Asociaţia "Viaţa fară leucemie: „Studiile sunt doar o parte la tot timpul care petrec, este o bună parte ai zilei când trebuie să-şi ocupe cu ceva timpul liber, şi atunci faptul că au acces la youtobe la jocuri, de ce nu.  Puţini din ei realizează unde se află, pentru mulţi dintre ei este o perioadă din viaţă pe care ei nu o petrec acasă”.

RUSLAN BALTAGA, director, Institutul Oncologic; „Este nevoie şi de alte componente care nu sunt suficient de acoperite şi ne vine ajutor asemenea proiecte. Scopurile noastre sunt commune ca să ajutăm aceşti copii, noi cu partea medicală  ei cu cu partea socială”.

Investiţia este parte a programului "Parterneriatului Estic- Programul de solidaritate împotriva Covid-19", finanţat de Uniunea Europeană şi implimentat de organizaţia People în Need Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter