Justiție

Scandalul privind integritatea preşedintelui Comisiei Pre-Vetting continuă. Ce spune Igor Chiriac

Comisiei Pre-Vetting

Scandalul privind integritatea preşedintelui Comisiei Pre-Vetting nu se stinge. Jurnaliştii de la site-ul Anticorupție.md au făcut publică astăzi o înregistrare telefonică în care Olesea Stamate, fostul şef al Comisiei Juridice din Parlament, ar declara, cităm, "abia aşteptăm să scăpăm de el", referindu-se la Herman von Hebel. În replică, reprezentanţii comisiei parlamentare spun că, în continuare, nu există temei pentru demiterea olandezului.

În înregistrarea audio făcută publică de jurnaliştii Anticorupţie.md, fostul preşedinte al Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi, Olesea Stamate, ar declara că problemele de integritate ale lui von Hebel s-ar fi aflat după numirea lui.

OLESEA STAMATE fost preşedinte, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „Îmi pare rău. Sincer îţi spun. Noi cu dânsul am avut mari probleme. El a fost omul în comisia asta care a frânat atât de mult lucrurile (...) Noi tare nu am fost fericiți cu el, noi abia așteptăm să scăpăm de el. (...) Chiar ne-am fript cu Herman ăsta, a doua oară am încercat să fim mult mai atenți, am răscolit tot ce am putut răscoli".

Olesea Stamate nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi un punct de vedere. Contactaţi de TVR MOLDOVA, însă, reprezentanţii Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi susţin că, de fapt, ar fi vorba de o părere personală a Olesei Stamate şi că, în continuare, nu există un motiv pentru demiterea preşedintelui forului pentru verificarea integrităţii magistraţilor.

IGOR CHIRIAC secretar, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: „Cred că mai degrabă este o opinie a doamnei Stamate, cred că ar fi fost bine ca aceste opinii să ne fi fost comunicate şi nouă. Eu cred că vom avea o discuţie la Comisie pe acest subiect dar nu cred că este un motiv atât de serios ca noi să punem la îndoială profesionalismul lui (n.r: Herman von Hebel) de a evalua candidaţii la funcţia de procuror şi judecător.”

La sfârşitul săptămânii trecute, acest scandal a ajuns şi în Parlamentul de la Chişinău. Deputaţii din opoziţie au cerut audierea atât a lui von Hebel cât şi a ministrului Justiţiei. Veronica Roşca, preşedintele Comisiei juridice numiri şi imunităţi, a declarat, însă, că informaţiile apărute în spaţiul public sunt doar nişte falsuri. Pe 28 martie, şi Von Hebel a afirmat, la un post privat de televiziune, că nu are probleme de integritate şi că nu va renunţa la această funcţie. Tot astăzi, şi liderii blocului format din Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare au depus un demers la comisia Pre-Vetting prin care cer demisia președintelui acestui for.

Potrivit jurnaliştilor de la Anticorupţie.md, Herman von Hebel a fost grefier, în perioada 8 martie 2013–16 aprilie 2018, la Curtea Internațională Penală de la Haga, iar activitatea sa administrativă ar fi cauzat prejudicii de cel puțin 760 de mii de euro instituţiei.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter