Economic

Moldovagaz va cere ajutorul Guvernului pentru a plăti datoriile istorice pe care le are Termoelectrica la Gazprom

Datoria Moldovagaz
Sursa video: TVR MOLDOVA

Şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, spune că va cere ajutorul Guvernului pentru a plăti datoriile istorice pe care le are Termoelectrica la Gazprom.

Potrivit şefului Moldovagaz, hotărârea Agenţiei Naţionale de Reglementare Energetică, care a aprobat un tarif de puţin peste 22 de lei pentru un metru cub de gaze, şi nu 30 de lei, cât a cerut Moldovagaz, nu-i va permite să achite plăţie pentru furnizarea de gaze concernului rus, Gazprom.

Vadim Ceban spune că doar în perioada ianuarie-iulie, devierele tarifare au constituit aproape 1 miliard de lei. Iar pentru luna august se estimează că acestea vor fi de peste 400 de milioane de lei, iar pentru septembrie – de peste 600 de milioane de lei. Astfel, restanţele financiare ajung la peste 2 miliarde de lei, care, în mod inevitabil, vor fi incluse în facturile consumatorilor, susţine şeful Moldovagaz. 

Vadim Ceban mai spune că în aceste condiţii Moldovagaz este nevoită să solicite din nou ajutorul Guvernului sub formă de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale SA Termoelectrica pentru a acoperi datoria acumulată din decalajul de tarif care va fi acumulat în perioada augut-septembrie. 

Astfel, Moldovagaz a solicitat gigantului rus extinerea, până la finele trimiestrului patru, a termenului de achitare a plăţii pentru luna august. Întreprinderea  mai informează consumatorii noncasnici despre expirarea, pe 15 august, a termenului limită la achitarea facturilor pentru luna iulie. 

Astfel, până acum, peste 2000 de consumatori noncasnici au de plătit datorii de peste 75 de milioane de lei. Şi acest lucru împiedică Moldovagaz să-şi onoreze obligaţiile contractuale către Gazprom. 

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter