Justiție

Cererile abuzive în instanță ar putea fi taxate. Stamate: Lucrăm la revizuirea normelor care permit tergiversarea dosarelor

post-img
Olesea Stamate în platoul TVR
Sursa foto: captură de ecran

Cererile abuzive în instanța de judecată ar putea fi taxate. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Vizavi de tergiversarea în instanță cunoaștem ce s-a întâmplat în Cahul, s-a folosit tot felul de tertipuri și intrumente juridice și valabile pentru a tergiversa. (...) Lucrăm la revizuirea acelor norme care permit tergiversarea procesului. La Parlament lucrăm la un proiect unde ne gândim să punem o taxă de stat la cererile suplimentare în instanță pe aceleași temeiuri atunci când vine vorba de ridicarea excepției de neconstituționalitate, cererile abuzive de recuzări, nu care sunt justificate. Ne gândim la anumite mecanisme care să descurajeze cel puțin, în măsura posibilității”, a precizat Olesea Stamate. 

De asemenea, expertul juridic și directorul Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, Ion Guzun a menționat că este nevoie și de implicarea societății civile, dar și a cetățenilor, pentru ca lucrurile în sistemul judiciar să rămână prioritatea guvernării.

„Oamenii nu trebuie să aștepte, ei trebuie să pună presiune pe actuala, pe fost guvernare ca să schimbe lucrurile. La noi cetățenii deobicei cer schimarea, dar nu fac nimic și nu se implică. (...) Nici o putere politică nu a vrut o reformă autentică a procuraturii, a sistemului judecătoresc, ca toate aceste instituții să fie puternice, să livreze justiție, să se înfăptuiască justiție”, a declarat în platoul TVR Ion Guzun.

Ediția emisiunii din 5 octombrie a emisiunii „Punctul pe AZi” poate fi urmărită mai jos.

Precizăm că, Comisia de pre-vetting începe vineri, 7 octombrie,  audierea candidaților pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Comisia de pre-vetting este compusă din șase membri numiți de Parlament,  dintre care trei au fost recomandați de partenerii internaționali de  dezvoltare care acordă asistență tehnică Republicii Moldova.

Entitatea  și-a început activitatea în luna aprilie, iar membrii comisiei evaluează  candidații la funcția de membru CSP și CSM prin prisma integrității și a  profesionalismului

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter