Cultură

Cea de-a IX-a ediţie a Zilelelor Filmului Românesc aduce, la Chişinău şi în alte mari oraşe din R. Moldova, cele mai bune producţii cinematografice româneşti, noi sau clasice, scurt metraje sau filme pentru copii

Cea de-a IX-a ediţie a Zilelelor Filmului Românesc aduce, la Chişinău şi în alte mari oraşe din R. Moldova, cele mai bune producţii cinematografice româneşti, noi sau clasice, scurt metraje sau filme pentru copii

O mulțime de producţii cinematografice româneşti vor putea fi urmărite de cinefilii din Republica Moldova. Cea de-a IX-a ediţie a Zilelelor Filmului Românesc se va desfăşura în perioada 21-24 septembrie, la Chişinău şi în alte oraşe. Accesul la proiecţii este gratuit. Şi în acest an, TVR MOLDOVA este partener media general.

Filme româneşti noi şi clasice, producţii pentru copii, dar şi scurtmetraje de arhivă, vor fi proiectate, de joi până duminică, la Cinematograful Cineplex-Loteanu din Chişinău. Invitat special, în acest an, este regizorul Cristian Mungiu.

DUMITRU GROSEI regizor, manager general Zilele Filmului Românesc: Este un focus Cristian Mungiu. Apoi centenarul Liviu Ciulei, care are doar trei filme şi le vom prezenta aici, din Arhiva Naţională de Filme de dincolo de Prut. Şi un alt eveniment pe care noi trebuie să îl marcăm este o noutate în programul nostru este lansarea a trei cărţi cu invitat special Andrei Gorzo, care este cel mai cel mai important critic de film de dincolo de Prut.

Zilele Filmului Românesc vor fi organizate în mai multe oraşe din Republica Moldova. Publicul va putea viziona și un film pentru copii, regizat de Andrei Huţuleac, precum şi celebrul lungmetraj ,,Oameni de treabă", de Paul Negoescu.

DUMITRU GROSEI regizor, manager general Zilele Filmului Românesc: Avem un film foarte interesant care a făcut vâlvă dincolo de Prut, un film de gen Horror făcut după Ion Creangă ,,Capra cu Trei Iezi", în prezenţa regizorului şi producătorului, care vor răspunde la întrebări. Îi invit pe oameni să vină la film, să vadă filme româneşti gratuite. Să meargă la cionematograf şi să îşi ia fizic biletele, deşi ele sunt deja plătite.

,,Zilele Filmului Românesc" este un eveniment organizat de către Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul României, Ministerului Culturii de la Chişinău, dar şi a altor parteneri. Iar TVR MOLDOVA este partener media general.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter