Extern

Planul secret prin care Trump susține că va pune capăt războiului în 24 de ore: Crimeea şi Donbas. Analist: Ar fi un dezastru. Înseamnă recunoaşterea dreptului unui agresor de a ocupa un stat

post-img
Donald Trump

Crimeea şi Donbas pentru pace! Publicația Washington Post a aflat planul secret gândit de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în cazul în care va câştiga un al doilea mandat la Casa Albă. Astfel, Trump ar urma să pună presiune asupra Ucrainei pentru a ceda o parte din teritoriu Rusiei, susţin jurnaliştii americani. A comentat subiectul, în emisiunea „Mapamond” de la TVR INFO, expertul în securitate și apărare Dan Claudiu Degeratu.


Donald Trump s-a lăudat în repetate rânduri că Putin nu ar fi atacat niciodată Ucraina, dacă ar fi fost el la Casa Albă. Iar dacă va ajunge din nou preşedintele Americii, va pune capăt războiului în 24 de ore.

Donald Trump, 26 martie 2023: Chiar înainte de a ajunge în Biroul Oval, la scurt timp după ce voi câștiga președinția, voi rezolva războiul dezastruos dintre Rusia și Ucraina. Va fi rezolvat rapid. Rapid. Voi rezolva problema și o voi rezolva rapid și nu-mi va lua mai mult de o zi. Știu exact ce să le spun fiecăruia dintre ei. M-am înțeles foarte bine cu ei. M-am înțeles foarte bine cu Putin.

Planul lui Trump: Cedarea regiunilor Crimeea și Donbas

Ce nu spune Trump este cum va opri în doar 24 de ore un război care durează deja de mai bine de doi ani. Iar ziariştii de la Washington Post susţin că planul constă în a împinge Ucraina să cedeze Crimeea şi regiunea de frontieră Donbas – Rusiei.

De altfel, Trump a sugerat deja că războiul putea fi evitat, dacă Ucraina renunţa la o parte din teritoriu.

Jurnalist: Unii spun că veți încheia războiul în 24 de ore și se tem că asta înseamnă că președintele Putin își va păstra teritoriul.

Donald Trump: Nu, nu. Voi face o înțelegere corectă pentru toată lumea. Nu.

Jurnalist: Asta nu înseamnă că nu ar fi o victorie pentru Putin?

Donald Trump: Știți, este ceva ce ar fi putut fi negociat, deoarece au existat anumite părți, Crimeea și alte părți ale țării, la care mulți oameni se așteptau să se întâmple. Ar fi putut ajunge la o înțelegere. Deci ar fi putut face o înțelegere în care să existe mai puțin teritoriu în acest moment decât cel pe care Rusia l-a luat deja, ca să fiu sincer. Și ar fi putut face o înțelegere în care nimeni să nu fie ucis.

Dacă este real, planul lui Donald Trump ar inversa în mod dramatic politica Statelor Unite din acest moment, care pune accentul pe limitarea agresiunii ruseşti şi pe acordarea de sprijin militar Ucrainei.

Analist: Ar fi un dezastru pentru Zelenski și o sfidare a dreptului internaţional, pentru că asta înseamnă recunoaşterea dreptului unui agresor de a ocupa un stat

Cristian Pîrvulescu, analist politic: Va fi greu de aplicat, nu imposibil. În orice caz, e inadmisibil. Pentru Zelenski ar fi un dezastru, cum se poate să fi rezistat atâta vreme pentru nimic, pentru a da Rusiei ceea ce nici măcar n-a reuşit să ocupe pe teren, e vorba de întreg Donbasul, plus Crimeea. Este o sfidare a dreptului internaţional, pentru că asta înseamnă recunoaşterea dreptului unui agresor de a ocupa un stat. După Rusia, oricine altcineva va face acelaşi lucru, va cere un tratament asemănător. Este, deci, o eroare geopolitică fundamentală, care nu va opri nici acest război, nici celelalte războaie care vor urma ca o consecinţă.

Analiştii sunt de părere că Ucraina, dar şi aliaţii săi europeni, s-ar opune eforturilor lui Trump de a ajunge la un acord cu Moscova.

Emilian Isăilă, jurnalist: Probabil, cel puţin în primă fază în care Donald Trump va ajunge preşedinte, Zelenski nu va ceda presiunilor şi va încerca cumva să găsească o formulă să poată să continue apărarea ţării. De aceea, dezvoltă cât se poate de accelerat companii de producerea a armelor, a dronelor pe teritoriul Ucrainei, pentru a avea arme şi muniţie la dispoziţie chiar şi fără sprijinul Americii. În momentul în care Donald Trump va deveni preşedinte, relaţia dintre SUA şi Ucraina se va deteriora în mod vizibil.

În cei 8 ani de când este principala voce a Partidului Republican, Donad Trump l-a complimentat în mod constant pe Vladimir Putin şi a evitat să-l critice, cel mai recent la moartea lui Aleksei Navalnîi, scrie Washington Post.

Mai mult, Trump s-a ferit să ceară eliberarea lui Evan Gershkovici, reporterul de la Wall Street Journal reținut în Rusia timp de un an fără acuzații sau proces.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter