Social

Precipitaţiile din ultimele zile nu mai pot îmbunătăţi situaţia gravă din agricultură

Ploile nu pot salva culturile compromise
Sursa video: TVR MOLDOVA

Precipitaţiile din ultimele zile, pe care agricultorii le-au aşteptat ca pe o mană cerească, nu mai pot îmbunătăţi situaţia gravă din agricultură. Culturile cerealiere au fost, în mare parte, compromise de secetă. Specialiştii spun, însă, că ploile mai pot slava recolta de fructe din acest an. Meteorologii anunţă precipitaţii şi pentru următoarele zile dar la sfârşit de săptămnână ne vom confrunta cu un nou val de caniculă.

Vasile Sochirca, din satul Dubna, raionul Soroca, a semănat în acest an 150 de hectare de porumb. Seceta i-a compromis, practic, întreaga roadă.

VASILE SOCHIRCA agricultor: "Uitaţi-vă pe un ştiulete sunt 30-40 de boabe care pot să se dezvolte. Mai am 100 de ha, unde poate poate vor fi 2- 2,5 tone, dar în câmpul dat e zero. Trei luni de zile precipitaţii în localitate nu am avut, de ieri s-au pornit ceva precipitaţii şi de ieri până astăzi ora 8 dimineaţă au fost 6 mm de precipitaţii. Asta-i foarte, foarte puţin."

Agricultorul spune că ploaia din aceste zile doar a șters praful, în timp ce seceta prelungită din ultima perioadă a pârjolit câmpurile.

VASILE SOCHIRCA agricultor: "Vedeţi ce crăpături sunt în sol, uitaţi-vă, se duce mâna. Aici trebuie măcar 30-40 litri pe metru pătrat ca să strângă, să umple crăpăturile, solul."

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de stat, în perioada 1 mai – 20 iulie, în Republica Moldova s-a înregistrat cel mai mare deficit de precipitații din ultimii 30 de ani.

NATALIA CHICU reporter TVR MOLDOVA: "Potrivit măsurărilor, solul era absolut uscat până la adâncimea de aproape un metru. Precipitaţiile din ultimele trei zile nu au schimbat cu mult situaţia. Ploile au udat solul doar la suprafată, e vorba de 4-5 cm adâncime."

GHENADIE ROŞCA şef, Direcţia Prognoze Meteo, SHS: "Am avut cantităţi de la 00 mm până la 22 mm. Cantităţile acestea de 22 mm au fost pe arii restrânse în proporţie de 20 la sută din teritoriu ţării. În rest, am avut cantităţi sub 10 litri pe m2 şi cantităţile care au căzut până acum nu pot să spun că au suplinit rezervele de umezeală foarte mult. Pe timp de vară ar trebui să avem cel puţin 150 de litri p emetru pătrat."

NATALIA CHICU reporter TVR MOLDOVA: "Potrivit specialiştilor, precipitaţiile care au căzut în ultimele zile nu vor remedia situaţia. Culturile din grupa a doua sunt deja compromise. Vorbim despre porumb, grâu, rapiţă şi soie. Totuşi, ploile din ultimele zile ar putea remedia situaţia la cultura de floare-soarelor, pomii fructiferi şi viţa de vie."

BORIS BOINCEAN director, Institutul de cercetări pentru culturi de câmp, Bălţi: "Practic precipitaţiile care au căzut ele pot să ajute într-o măsură oarecare sfecla-de-zahăr, pot repara într-o oarecare măsură câmpurile unde merge umplerea bobului de floarea-soarelui. La soie foarte multe flori au căzut deja, ceea ce va duce la reducerea roadei. Aceste precipitaţii sunt benefice pentru lucrarea solului. Ele vor permite să lucrăm solul calitativ pentru culturile de toamnă."

Seceta din acest an taie și din recolta de piersici, caise și prune. Producătorii de fructe din sudul Republicii Moldova se plâng că, în această vară, cantităţile strânse vor fi mai mici cu 50 până la 70 la sută, pentru unele soiuri. Fermieri au cerut Guvernului instituirea stării de urgenţă în agricultură şi aşteaptă sprijin din partea statului. În ultimii ani, Republica Moldova se confruntă tot mai des cu secetă. Anterior, acest fenomen apărea o dată la patru ani, iar acum se înregistrează o dată la doi ani. Specialiştii spun că pentru a face faţă schimbărilor climatice e nevoie nu doar de utilizarea culturilor rezistente la temperaturi înalte dar şi de implementarea mai multor măsuri de creştere a fertilităţii solului.

BORIS BOINCEAN director, Institutul de Cercetări pentru culturi de câmp, Bălţi: "Trebuie să începem de la organizarea terenului şi respectarea asolamentelor. Iată acuma au căzut precipitaţii, este o oportunitate ideală pentru a semăna o cultură fixatoare de azot şi nu am depinde de îngrăşăminte minerale. Dacă am respecta acest sistem de agricultură, care este orientat în primul rând la revitalizarea solului, noi vom avea posibilitate să reducem atât seceta cât şi eroziunea solului."

Pentru următoarele două zile sunt prognozate precipitaţii slabe, preponderent în nordul Republicii Moldova. La sfârşitul săptămânii se vor înregistra din nou temperaturi caniculare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter