Social

Ziua Ştiinţei, marcată în R. Moldova

Ziua Ştiinţei, marcată în R. Moldova

Aproape 300 de cercetători şi peste 30 de instituţii din Republica Moldova au participat la Chișinău la un mare eveniment dedicat cercetării şi inovării. Cu ocazia Zilei Ştiinţei a fost organizată și o expoziţie iar autorii lucrărilor de cercetare au fost premiaţi.

Proclamată la 2 noiembrie 2001 și celebrată pentru prima dată la 10 noiembrie 2002, sub egida, ziua stiintei scoate în evidență rolul cercetării în dezvoltarea durabilă a întregii societăți. În acest an, seria de evenimente are genericul "Integrarea Europeană prin cercetare şi inovare". La expozitie, participanții au prezentat teme diverse din multe domenii de interes social.

CONSTANTIN MORARU, doctor habilitat, şeful Laboratorului de hidrogeologie, Institutul de Geologie şi Seismologie: „Suntem aici cu un studiu special al apelor minerale din Republica Moldova care prezintă un interes atât pentru economie, cât şi pentru societate. Şi vreau să spun că Republica Moldova posedă o varietate largă de ape subterane care pot fi folosite ca ape potabile şi curative”.


ION ROŞCA, director, Grădina Botanică Națională "Alexandru Ciubotaru": „Tradiţional, Grădina Botanică vine cu cele mai actuale şi ultimele realizări în domeniul cercetării. Aspecte ce ţin de soiuri noi de plante, o expoziţie de fructe de pădure. Sunt elaborate în cadrul Grădinii Botanice protocoale noi de multiplicare invitro a mai multor plante netradiţionale”.

Guvernul Republicii Moldova alocă cam 600 milioane de lei pe an pentru cercetare dar ministerului Educaţiei vrea creşterea finanţării în acest domeniu, pentru că este una dintre priorităţile în parcursul European.


DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova: „Ceea ce ne-am propus prin noua metodologie şi cred că o să ne reuşească de la 1 ianuarie să oferim o mai mare credibilitate, o mai mare stabilitate în segmentul de cercetare printr-o finanţare instituţională semnificativă, predictibilă care o să asigure flux financiar garantat”.


VALENTINA CHICU, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul educaţiei şi cercetării: „Avem nevoie de curaj pentru a implementa sau a încerca noi metode, noi soluţii, avem nevoie de creativitate pentru a colabora cu antreprenorii”.


Ziua știintei este la cea de-a 13-a ediţie şi este organizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter