Un ordin emis recent de Ministerul Sănătăţii, care interzice avortul medicamentos prin telemedicină, creează îngrijorări în societate. Mai mulţi medici şi organizaţii care militează pentru drepturile omului au semnat o petiţie prin care condamnă decizia autorităţilor. În timp ce ministrul Ala Nemerenco îşi justifică hotărârea prin lipsa unui cadru normativ, semnatarii susţin că interzicerea acestei metode încalcă drepturilor femeilor.
Avortul prin teleconferinţă este similar celui medicamentos, în cabinet, doar că se desfăşoară de la distanţă. Este o metodă disponibilă în primele luni de sarcină, iar pacienta este consultată online sau la telefon de către un ginecolog. Pe 23 ianuarie, ministrul Sănătăţii Ala Nemerenco a semnat un ordin prin care interzice instituțiilor medicale să mai efectueze acest serviciu.
"Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii în domeniul obstetrică şi ginecologie va ajusta conţinutul Standardului privind întreruperea sarcinii în condiţii de siguranţă, asigurând corespunderea acestuia la cadrul legislativ naţional şi convenţiile la care Republica Moldova este parte”, se arată în decizie.
Ordinul a creat nedumerire în rândul organizaţiilor care promovează sănătatea reproductivă şi drepturile omului. A fost lansată o petiţie, iar sute de persoane şi ONG-uri s-au alăturat deja apelului.
GHEORGHINA DRUMEA, coordonator Advocacy, Coaliţia Naţională "Viaţa fără Violenţă": „Motivarea acestui ordin, în primul rând, este un pic dubioasă. Ea nu pare să fie una legală sau medicală, pentru că din punct de vedere legal, noi avem o bază pentru oferirea serviciului. Eu cred că decizia a fost mai mult una administrativă, să nu spun politică, pentru că înţeleg că ordinul ar fi fost aprobat în urma influenţei a unei petiţii, pe care nimeni nu a văzut-o... Nu găsim o logică, o explicaţie în ceea ce ţine aspecte medicale, siguranţa pacienţilor...”
Expertul în obstetrică-ginecologie al OMS şi directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive, Rodica Comendant, consideră că decizia contravine ultimelor recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Deşi nu există date oficiale, anual, în jur de 30 de persoane recurg la acest serviciu, spune Comendant.
RODICA COMENDANT, expert internațional în obstetrică-ginecologie, OMS: „Îmi pare rău că Ministerul Sănătăţii nu ne-a auzit pe noi, experţii, care suntem cei care am propus şi introdus în Standardul naţional această modalitate. Nu este un tip nou, este o modalitate nouă de a presta acelaşi avort medicamentos. Dar a auzit un grup de persoane care nu sunt nici specialişti, nici protectori ai drepturilor general umane. Tot ce se întâmplă în ţară arată că serviciul de avort este sigur, femeile nu suferă, rămân sănătoase, inclusiv şi cel prestat prin telemedicină.”
Semnatarii petiţiei se arată îngrijoraţi că decizia ar putea duce la creşterea numărului de femei care recurg la metode nesigure pentru a scăpa de sarcină.
GHEORGHINA DRUMEA, coordonator Advocacy, Coaliţia Naţională "Viaţa fără Violenţă": „Avortul la noi încă nu este acceptat complet de societate. Femeile care avortează încă mai pot fi blamate, pot fi învinovăţite. Ministerul anulează un anumit drept! Cumva nu este justificat şi cred că este timpul să-şi regândească această decizie.”
Cei de la Serviciul comunicare al Ministerului Sănătăţii ne-au cerut să expediem o solicitare pentru a obţine o reacţie. Deocamdată, nu am primit un răspuns. În 2023, au fost efectuate peste 7000 de avorturi. În jur de 20 la sută dintre ele au fost medicamentoase.