Europa azi

Europa Azi: Franţa vrea să organizeze o primă reuniune a Comunităţii Politice Europene, iar Germania acuză Rusia de atacuri asupra economiei europene

Europa AZi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Aproape 60 la sută dintre cetăţenii ţărilor blocului comunitar sunt de părere că Uniunea Europeană trebuie să accepte mai rapid noi membri. Franţa vrea să organizeze în acest an o primă reuniune a Comunităţii Politice Europene. Iar Germania acuză Rusia de atacuri asupra economiei europene prin reducerea livrărilor de gaz spre UE. Sunt ştiri pe care vă invit să le urmăriţi în rubrica Europa Azi.

CETĂŢENII U.E. VOR O EXTINDERE MAI RAPIDĂ A UNIUNII

Aproape 60 la sută dintre cetăţenii ţărilor blocului comunitar sunt de părere că Uniunea Europeană trebuie să accepte mai rapid noi membri, arată un sondaj comandat de Parlamentul European. Studiul a fost publicat azi dimineaţă, în ajunul summit-ului de două zile a Consiliului European care va începe mâine la Bruxelles. 

Şefii de stat şi de guvern din UE urmează să decidă dacă acordă Ucrainei şi Republicii Moldova, statut de ţări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană. Vineri, Comisia Europeană a recomandat acordarea acestui statut pentru ambele state, nu însă şi pentru Georgia, o altă ţară membră a Parteneriatului Estic care mai trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

PROIECT AL UNEI NOI COMUNITĂŢI POLITICE EUROPENE

Franţa vrea să organizeze în acest an o primă reuniune a Comunităţii Politice Europene. Înfiinţarea organizaţiei a fost propusă de preşedintele Emmanuel Macron, pentru crearea unui forum de cooperare între UE şi statele vecine care împărtăşesc aceleaşi valori şi care aspiră să devină membre ale UE. Potrivit lui Macron ar fi o formă de a apropia aceste ţări de UE prin politici de cooperare, cum ar fi cele energetice sau de politică externă. 

În noua comunitate ar putea intra Ucraina, Republica Moldova, Georgia, statele Balcanilor Occidentali, şi cele din afara UE care fac parte din Spaţiul Economic European. Kievul a primit cu răceală iniţiativa lui Macron, considerând că noua comunitate va fi un fel de anticameră în care Ucraina ar risca să rămână blocată mult timp din cauza reticenţelor UE faţă de o aderare rapidă.

RUSIA, ACUZATĂ DE ATAC ECONOMIC ASUPRA U.E.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck a acuzat Rusia că seamănă haos pe piaţa europeană a energiei după ce a redus livrările de gaz spre UE în ultimele zile. Reducerea livrărilor de gaz este un "atac economic comis în mod deliberat" de președintele rus Vladimir Putin, declarat ministrul german într-o conferinţă de presă la Berlin. 

Concernul rus Gazprom a scăzut săptămâna aceasta livrările de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream cu 40%, şi apoi cu 33%, invocând probleme tehnice. Guvernul german consideră însă că e vorba de o decizie politică a Moscovei, luată ca răspuns la sancţiunile europene şi susţinerea acordată Ucrainei de către ţările UE.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter