Actualitate

Un singur apel despre minarea unei clădiri sărăcește bugetul de stat cu cel puțin 60 de mii de lei

Alerte false cu bomba
Sursa video: TVR MOLDOVA

Alertele cu bombă din ultima perioadă au dat peste cap activitatea a zeci de instituţii din republica Moldova. Un singur apel despre minarea unei clădiri sărăcește bugetul de stat cu cel puțin 60 de mii de lei. Inspectoratul general al poliției este obligat să întervină de fiecare dată, iar angajații nu pot participa astfel la misiuni cu adevărat importante.

Din valul de alerte cu bombă, 12 au vizat aeroportul internaţional chişinău și a fost dată peste cap activitatea.

RODICA RUSU, purtător de cuvânt, Aeroportul Internaţional Chişinău: „Este vorba de operatorii aerieni, companii de handling sau companii care asigură servicii pasagerilor şi deservirii aeronavelor. Şi evident disconfortul major pentru acei pasageri care sunt nevoiţi să aştepte sunt evacuaţi, trebuie să treacă controalele repetat şi într-un final cei care şi pierd zborurile şi poate au un zbor de conexiune.”

Chiar dacă toate alertele au fost false, departamentele de securitate acţionează în baza unui protocol strict prin care sunt evacuate toate persoanele din obiectivul vizat. Revenirea la un regim normal de lucru se face cam după două ore. Din cauza alertelor frecvente din ultima perioada, companiile Avia sau air moldova au suferit pagube de peste 60 de mii de euro.

ALEXANDRU BRAGARENCO, şef Serviciul securitate aeronautică, compania AirMoldova: „Conform standartelor internaţionale şi legislaţiei naţionale noi conform acestor cerinţe nu putem să subestimăm nicio ameninţare. Pentru noi sunt unele momente de force major care chiar nu este vina operatorilor aerieni, operatorilor aeroportuari şi per general a sistemului nostru de aviaţie civilă.”

Alertele dau peste cap și oraru de zbor. Din cauza întârzierilor la decolare sau aterizare au fost perturbate si operațiunile tehnice planificate pentru întreținerea aeronavelor.

RODICA RUSU, purtător de cuvânt, Aeroportul Internaţional Chişinău: „În momentul în care cineva îşi planifică să vină în republica moldova sau să plece, inclusiv mediul de afaceri, pasagerii care pleacă în vacanţe în periada de vară. În momentul în care nu eşti sigur dacă poţi să-ţi planifici că se întâmplă să fie zboruri care nu sunt posibile să fie operate chiar şi cu întârziere atâta timp cât nu se zboară sunt daune.”

Ministerul afacerilor interne propune modificarea codului penal astfel încât cei care fac apeluri false să primească ani grei de închisoare. Procurorii au deschis deja mai multe dosare penale privind alertele cu bombă.

EMIL GAITUR, purtător de cuvânt, PCCOCS: „Procurorii PCCOCS comunică faptul că pe dosar sunt mai multe persoane atât în ţară cât şi peste hotare. Acţiunile acestora sunt dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acţiuni de destabilizare şi creare a neliniştii în societate.”

De la începutul anului au fost înregistrate 41 anunţuri false despre acte de terorism ce au vizat 164 obiective administrative și civile. Din numărul total - 17 au fost anunţate telefonic, iar 24 au fost recepţionate prin poșta electronică.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter