Ziua Unirii Basarabiei cu România a fost sărbătorită şi în nordul Republicii Moldova, la Soroca. Localnici au comemorat eroii unirii, în cadrul unei liturghii de la Biserica Sfinţii Martiri Brâncoveni. Pe parcursul zilei, în municipiu au avut loc mai multe evenimente tematice.
După ce au participat la slujba religioasă, unde au fost comemoraţi eroiii unirii, oamenii au mers în scuarul "Mihai Eminescu" din Soroca, unde au depus flori la monumentul lui Stan Poetaş - general al armatei române, care a ajutat la eliberarea Basarabiei și, în special, a județului Soroca de trupele bolșevice, în 1918. Eroul a murit la marginea județului, în timp ce apăra hotarul României. A urmat o horă mare a Unirii.
SORIN HULUŢĂ, parohul bisericii "Sfinţii Martiri Brâncoveni", Soroca: Prin voinţa poporului şi prin lupta asiduă a unor mari politicieni care s-au gândit la neamul acesta românesc, s-a făcut această lucrare istorică numită Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă.
Iar la Muzeul de Istorie și Etnografie "Nicolae Bulat" a fost vernisată expozitia "Soroca Interbelică".
„Au venit în jertfă pentru neamul nostru, au întregit neamul, au făcut o faptă eroică şi au făcut lucruri măreţe. Noi nu trebuie să uităm niciodată."
„Datorită strămoşilor noştri, generaţiilor din trecut, noi astăzi ne putem numi, pe deplin, români. Sărbătorim cu toată inima şi dorim ca acest eveniment să se repete."
Basarabia a fost prima dintre provinciile istorice româneşti care a revenit la Patria-Mamă, în 27 martie, 1918.