Actualitate

Războiul din Ucraina se anunţă a fi unul de lungă durată, expert în securitate internațională

Războiul ar putea dura mult
Sursa video: TVR MOLDOVA

Vladimir Putin nu va ceda, chiar dacă ambiţiile sale au dus la izolarea Federaţiei Ruse. În aceste condiţii, războiul din Ucraina se anunţă a fi unul de lungă durată. Declaraţiile au fost făcute de Iulian Chifu, expert în securitate internaţională şi consilier de stat pentru politică externă şi securitate al premierului României. El a ţinut o prelegere la Universitatea de Stat din Moldova.

Iulian Chifu le-a vorbit studenţilor de la Facultatea Relații Internaționale, Ștințe Politice și Administrative despre războiul din Ucraina şi despre acţiunile lipsite de logică ale liderului de la Kremlin, care au dus la izolarea Federaţiei Ruse.

IULIAN CHIFU consilier de stat al prim-ministrului României: „Este singurul lider care anexează teritorii care nu le controlează. Unde este susţinerea lui, iată Putin a izolat cu totul Federaţia Rusă, numai prin sancţiuni, numai prin situaţie economică complicată, nu numai prin  formule prin care el însuşi încearcă să forţeze sau să constrângă criterii economice, criterii de securitate alimentară lumea”.  

Politologul a prezentat şi câteva posibile scenarii privind situația din Ucraina, în următoarea perioadă.

IULIAN CHIFU consilier de stat al prim-ministrului României: „Unde mergem? Cea mai mare probabilitate şi noi lucrăm pe această zonă este probabilitatea unui război lung, un război de uzură, un război în care se vor epuiza resursele. E o formulă de "stop and go", nu e formula de încheiere a unui conflict. F. Rusă a cheltuit în primele 6 luni - 600 mii tone de muniţie, 752 mii până la sfârşit de august , deţine în depozite până la 1,3- 1,5 mil. tone, poate produce pe an, cu investiţii majore, 500 mii tone de muniţie. Evaluarea era că undeva prin mai-iunie anul viitor îşi epuizează în ritmul acesta muniţia”.  

Sala Senatului a fost neîncăpătoare pentru cei care au vrut să îl asculte pe expertul român, iar viitorii specialişti în relaţii internaţionale au încercat să afle cât mai multe răspunsuri la întrebările care-i frământă, inclusiv despre situaţia Republicii Moldova în domeniul securităţii.

RUSLAN GRAUR student FRIŞPA, USM: „Deja a trei sau  a patra oară particip la Conferinţele dlui Chifu, foarte interesante, foarte informative. Aceste informaţii sunt destul de importante pentru noi studenţii, mai ales pentru mine căci este ultimul an, am teze de licenţă, care tot are tangenţe cu războiul din Ucraina”.

GRIGORIE RÎNJU student FRIŞPA, USM: „Securitatea RM pe noi ne înteresează foarte mult, tinerii trebuie să cunoască, noi suntem cei care vom locui în această ţară şi acest subiect ne interesează foarte mult”.

PAVEL VINTILĂ masterand, Securitate Naţională, USM: „Ne bucurăm şi avem onoarea să vorbească pentru noi şi să punem întrebările care ne interesează. Este unul dintre cei mai buni profesionişti pe relaţii internaţionale din România şi de aceea şi interesul nostru în această dimensiune este major faţă de prelegile lui Chifu”.

- Cum va afecta sau evolua conflictul din transnistria atunci când Rusia va încheia un Acord  de pace cu Ucraina, căci acest lucru mai devreme sau mai târziu se va întâmpla?

IULIAN CHIFU consilier de stat al prim-ministrului României: „Dacă la frontiera cealaltă a regiunii nistrene vor fi în continuare Ucraina şi ucraineni  şi statul ucrainean va fi solid şi trecut prin victorie, în momentul respectiv şansa soluţionării conflictului este mult mai mare. În momentul de faţă nu ne aşteptăm la niciun fel de mişcare de trupe dinspre Tiraspol spre Chişinău pentru că nu există niciun interes”.

IGOR ŞAROV rector USM: „Este importantă prezenţa dlui Iiulian Chifu nu numai în calitate de consilier al primului ministru al României cât şi un profesor, care a putut pe înţelesul tuturor să le vorbească despre războiul din Ucraina, desprea această crimă împotriva umanităţii. Încercăm la Universitate să le oferim studenţilor, în afara de orele de curs şi multiple întâlniri cu diferiţi actori importanţi şi cred eu că această întâlnire de astăzi a reuşit. "

Prelegerea a fost organizată cu ocazia împlinirii a 76 de ani la fondarea Universităţii de Stat din Republica Moldova. Iulian Chifu conduce Centrul pentru Prevenirea Conflictelor și Ealry Warning și a fost, în trecut, consilier prezidențial pentru afaceri strategice și securitate internațională. În luna decembrie 2021 el a fost numit consilier al premierului Nicolae Ciucă.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter