Politic

Moment istoric în Luxemburg. Republica Moldova a deschis oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană

post-img
Republica Moldova a deschis oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a lansat în mod oficial marţi, la Luxemburg, negocieri de aderare cu Republica Moldova.

„Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de aderarea la Uniunea Europeană. Conferința Interguvernamentală Republica Moldova - UE de astăzi, fixează începerea oficială a negocierilor de aderare și demonstrează că avem capacitatea să construim, până în 2030, un stat prosper, un stat european. 

Negocierile pe care le-am început sunt un proces tehnic și complex și au drept scop coordonarea politicilor Republicii Moldova și UE pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri. Fiecare capitol de negociere închis va însemna rezultate vizibile pentru oameni, legi corecte și previzibile, instituții eficiente, serviciu public calitativ.

Am așteptat de mai bine de 30 de ani acest moment. Avem datoria, cu toții, să-l valorificăm și să lăsăm moștenire copiilor o Moldovă pașnică, unde oamenii trăiesc în bună înțelegere și au o viață împlinită. 

În toamnă, voința poporului va confirma acest viitor al nostru, un viitor în marea familie europeană, în care să devenim o țară puternică, independentă, unde pacea și prosperitatea sunt garantate,” a scris șeful Executivului de la Chișinău pe rețelele de socializare.

Premierul a condus delegația Republicii Moldova la prima ședință a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. Negocierile sunt împărțite în 35 de capitole şi şase grupuri tematice. Fiecare capitol va fi abordat individual.

Republica Moldova și-a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană în 3 martie 2022. Un an mai târziu, a primit statut de ţară candidat iar acum încep negocierile de aderare la UE, o veste mult aşteptată de cetăţenii Republicii Moldova.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter