Președinta Parlamentului European Roberta Metsola a făcut joi, în cadrul Consiliului European, un apel la cei 27 de șefi de state sau de guverne să facă un pas înainte pentru a afirma locul Europei pe scena mondială, referindu-se la sprijinul pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, inclusiv în perspectiva extinderii UE, și evocând exemplul deciziei istorice de a integra pe deplin România și Bulgaria în zona de liberă circulație Schengen.
Metsola a participat la summitul de iarnă al Consiliului European, pe agenda căruia se află situația din Ucraina, sprijinul pentru Kiev, precum și susținerea Uniunii Europene pentru Republica Moldova și poziția comună a UE cu privire la întreruperea parcursului european al Georgiei de către partidul de guvernământ de la Tbilisi, transmite CaleaEuropeană.ro.
Ea a subliniat urgența sprijinirii Ucrainei în mijlocul războiului în curs, pledând pentru un ajutor militar, financiar și umanitar susținut și susținând planul de pace al președintelui Zelenski. Metsola a făcut apel la intensificarea eforturilor de protejare a infrastructurii energetice a Ucrainei și la promovarea la nivel mondial pentru a menține Ucraina pe agenda internațională.
“Ucraina trebuie să poată continua să vorbească de pe o poziție de forță”, a spus șefa PE.
Metsola a recunoscut interferența Rusiei în Republica Moldova și a reiterat angajamentul Parlamentului European de a promova Planul de Creștere pentru Moldova, un program de reforme pe care UE îl va finanța cu 1,8 miliarde de euro în următorii trei ani. “Președintele Maia Sandu face presiuni pentru adoptarea rapidă a planului de creștere economică a Moldovei”, a spus ea.
Președinta Parlamentului European a subliniat necesitatea geopolitică a extinderii UE și a îndemnat la reforme reale în țările candidate, pledând pentru un proces de integrare bazat pe merit.
Mai mult, ea a dat ca exemplu eforturile comune europene pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen în discuția legată de extinderea Uniunii.
“Extinderea trebuie să rămână bazată pe merit, pe criteriile noastre. Dar trebuie să ne intensificăm și eforturile. Așa cum am făcut atunci când am luat decizia istorică de a integra pe deplin România și Bulgaria în spațiul Schengen. Știm că prietenii noștri români și bulgari au muncit din greu și mult timp pentru acest lucru. Așadar, vorbesc atât în calitate instituțională, cât și personală când spun: Felicitări, este bine meritat“, a conchis ea.