Social

În satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, a fost extins sistemul de iluminat public stradal, pe o porțiune de 12 km

Talmaza, ilumiat public
Sursa video: TVR MOLDOVA

În satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, a fost extins sistemul de iluminat public stradal, pe o porțiune de 12 km. Investiția s-a facut cu ajutorul USAID, prin intermediul Programului Comunitatea Mea și IREX.

În satul Talmaza au fost instalate 266 de corpuri de iluminat de tip LED, economice și care pot fi controlate de la distanță. Asta le va permite autorităţilor locale să reducă consumul de energie electrică.

"Este foarte bine, noi bătrânii nu ne mai împiedicăm de pietre, mergem mai bine, e mai uşor. Se vede strada dintr-un capăt în altul, strada e luminoasă."

"Noi când jucăm, ne simţimt în siguranţă, nu-i întuneric, nu îmi este frică."

"Iluminarea stradală este ceva foarte important pentru fiecare copil din localitate. Atunci când este întuneric se pot întâmpla unele situaţii care pot avea consecinţe grave."

Talmaza este satul cu cele mai multe minorităţi etnice din Republica Moldova.

EUGEN PRUTEAN primarul satului Talmaza: "S-au redus furturile, accidentele. Plus că am mai  pus nişte camere de luat vedere în sat şi mergem. Facem un sat atractiv, curat."

ALIONA MUNTEAN şeful Direcţiei Administraţie Publică, Ştefan Vodă: "Este foarte important pentru că pe timpuri satul Talmaza se considera ca aici era mai mare criminalitatea, după care faptul că este la hotar cu Transnistria. Şi asta asigură securitatea pietonilor, deplasările prin localitate."

La evenimentul de inaugurare a fost prezent şi şeful Misiunii USAID în Republica Moldova.

SCOTT HOCKLANDER  şeful Misiunii USAID în Republica Moldova: "Este despre dezvoltarea comunităţii, despre angajamentele cu comunitatea, cu Primăria, să înţeleagă care sunt lipsurile pe care le au şi împreună să implementăm proiectul."

Valoarea proiectului de modernizare a iluminatului public a fost de 78 de mii de dolari, dintre care circa 48 de mii a fost investiția Guvernului Statelor Unite. În satul Talmaza locuiesc peste 6000 de oameni.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter