O nouă premieră în industria cinematografică din Republica Moldova. În această săptămână, Sala mare a Preşedinţiei Republicii Moldova a găzduit lansarea lungmetrajului "Varvara". Filmul, produs de Sergiu Cumatrenco și regizat de Anatol Durbală, spune povestea unei societăţi afectate de corupţie. Într-un material desfăşurat, producătorul peliculei, Sergiu Cumatrenco, a deschis parantezele şi ne-a povestit pe larg despre procesul de creaţie.
SERGIU CUMATRENCO producător, filmul "Varvara": „Varvara" prezintă istoria unui tânăr, Saşa, o persoană smerită care luptă din răsputeri pentru a salva viaţa ficei sale, tocmai născută prematur. Întâmplarea face ca să descopere neaşteptat o dimensiune nouă a propriului "Eu".”
CARINA MULLER jurnalist TVR MOLDOVA: „- Dle producător, dacă e să vorbim despre când a început viaţa acestui film. De la primul draft de idei până la cel din urmă "rec" pe care l-aţi dat?”
SERGIU CUMATRENCO productor, filmul "Varvara": „Primele discuţii despre acest proiect au fost acum cinci ani. Într-o noapte m-a telefonat Anatol Durbală, regizorul producţiei şi autorul scenariului şi îmi zice: Uite, ţi-am expediat ceva pe facebook. Am văzut o fotografie. Şi iată anume de la acea fotografie, care, în dimineaţă, în doar câteva ore, a adunat peste şase mii de comentarii. Am zis: Da, este un miez aici.”
- Dacă anterior, spre exemplu, la lungmetrajul "Carbon", am asistat la scene cu caracter istoric şi a trebuit să operaţi cu tot felul de încadraturi, să reconstruiţi momente istorice, aici vedem Chişinăul de astăzi, suntem temporali, conectaţi la realitate, chiar dacă şi aici am văzut un contrast: fie vedem clădirile Chişinăului, unele sovietice sau altele mai noi, mai elegante, mai cochete. Apare însă acea maşină care ţine să ne amintească de acea perioadă a anilor "90. Vorbim despre locaţii, despre acest constrast pe care aţi reuşit să-l transmiteţi spectatorilor?
SERGIU CUMATRENCO productor, filmul "Varvara": „Foarte bine punctat, mulţumesc că ai menţionat acest lucru. A fost un element intenţionat, astfel gândit, să arătăm acest constrast întrucât noi trăim într-o societate plină de asemenea contraste. Iar aceste clădiri de lux şi vice-versa au avut rolul să contureze discrepanţa între anumite pături sociale, inclusiv între diverse niveluri de dezvoltare spirituală a anumitor indivizi din ţara noastră.”
- Bănuim că de-a lungul timpului au fost aruncate la coşul de gunoi idei, proiecte artistice din cauza lipsei resurselor financiare.
Cum reuşiti să faceţi faţă cheltuielilor, vorbim despre proiectul "Varvara"
SERGIU CUMATRENCO productor, filmul "Varvara": „Dacă acest scenariu ar sta pe masa unui producător european, cred că bugetul acestui film ar putea fi estimat la 1, 5 sau 2 milioane de euro. Or, noi, în Republica Moldova trebuie să balansăm între ambiţiile personale şi posibilităţile pe care le avem. Şi sincer vorbind, toată lumea a avut un onorariu simbolic, atât cât să putem trece pe celălat mal al râului. Dacă e să vorbim din punct de vedere economic, nu suntem încă într-o industrie cu nişte reguli foarte bine conturate astfel încât orice profesionist din domeniul audiovizualului să îşi poată permită o viaţă decentă lunar şi nu neapărat doar atunci când câştigi un proiect şi aştepti când va veni următorul, fie în toamnă sau primăvară.”
Producătorul Sergiu Cumatrenco este de părere că pentru o reinventare cu adevărat liniară a industriei cinematografiei este nevoie de mai multe mecanisme care, unite, să funcţioneze şi să dea undă verde mai multor proiecte artistice.
Pe de-o parte, spectatorul este singurul element care te validează şi atunci când el merge şi consumă produsul cultural e deja un semn că eşti pe drumul cel bun. Or, pe partea legislativă, lucrurile se întâmplă, slavă Domnului, este Centrul Naţional de Cinematografie care are o activitate prodigioasă în ultimii ani, sunt votate noi regulamente, a fost ratificată Convenţia cu privire la co-producţie în domeniul audiovizualului. Deci, lucrurile se întâmplă, pas cu pas, sunt şanse să ajungem la un nivel european.
Ce ar mai fi de făcut şi este important – termenii industriei. Avem nevoie crucial de fondul cinematografiei, de un mecanism care să asigure o producţie de film în mod continuu şi să nu fie dependentă de factorul politic sau altceva. Vorbim despre un ecosistem sănătos, după un model european.
Filmările au avut loc în perioada 2021-2022 și au durat 42 de zile. Din distribuţia lungmetrajului fac parte 30 de actori iar unii dintre ei au revenit acasă anume pentru a-şi lua rolul pe platoul de filmare, semn că lucrurile se mişcă uşor într-o direcţie bună, spune producătorul.
SERGIU CUMATRENCO productor, filmul "Varvara": „Tot mai mulţi actori apar pe ecran, se produce tot mai mult. E o lacună însă în sistemul de distribuţie.
Vorbim despre faptul că produsul cultural nu are unde să îşi găsească spectatorul la nivel naţional, nu există spaţiu de a expune aceste filme într-o modalitate adecvată vizionării unui film. Nu sunt săli de cinema, nu sunt săli ajustate corect, deci, teoretic, statul ar fi primul partener care să vină să susţină industria cinematografică din banii contribuabililor. Acest consum se face doar în capitală acolo unde sunt câteva săli de cinema şi e o nedreptate pentru că filmul nu poate să ajungă la publicul larg. Iar din această perspectivă cinematofia moldovenească ar trebuie să se reinventeze, mai cu seamă că, în prezent, noi asistăm la o schimbă în lumea tehnologiilor, avem şanse dar sunt încă foarte multe de făcut, de investit, de pus în agendă acest aspect fiind drept o prioritate. Nu este suficient doar să creşti roşii, trebuie să ai o piaţă de desfacere a acestor produse.”
Aş vrea să rămânem la acest capitol: spuneaţi într-un interviu oferit nouă că, citez: "suntem într-o stare incipientă a cinematografiei", şi de vreme ce ne aflăm în acest punct, atunci încotro ne îndreptăm şi unde aţi dori să ajungem?
SERGIU CUMATRENCO productor, filmul "Varvara": „Eu reprezint o campanie mică de film. Teoretic, suntem agenţi economici, producem publicitate. Îmi doresc, prin modelul propriu, dar şi la scară mai largă a industriei, să fim o entitate juridică care este sustenabilă. Dacă noi suntem producători de filme, aş vrea ca toată lumea din echipa noastră să aibă un trai decent, respectiv, dacă e să aplicăm acest model pe întreagă industrie: actorii să fie bine plătiţi, scenariştii să fie mereu în lucru, să fie în acea stare de inspiraţie, filmele să se vândă, spectatorii să fie mulţumiţi etc. Aşadar, pe un termen lung să fie un sistem sănătos de creaţie şi de consum al unui produs cultural moldovenesc.”
Filmul "Varvara" este distribuit în toate cinematografele Republicii Moldova. Un aspect foarte important ţine de "pirateria producţiilor autohtone". De ce este important să facem şi cât de mult ar ajuta producţiile să se dezvolte?
SERGIU CUMATRENCO productor, filmul "Varvara": „E un lucru firesc. Atunci când ai un bun sau o proprietate intelectuală care să îţi aparţină, trebuie să şi o valorifici aşa cum consideri de bună cuviinţă. În momentul în care spectatorii vor să aibă acces şi nu pot, apar tendinţe de a consuma acest produs ilegal. Din experienţele anterioare, inclusiv cu filmul "Carbon" s-au aplicat şi nişte amenzi contravenţionale pentru că, azi, fiecare are un telefon mobil, fiind şi asemeni unei cutiuţe magice. Persoanele, din dorinţa de a ne promova, pot să facă un live pe facebook chiar din sala de cinema iar lucrurile trebuie tratate ca atare. Nici nu trebuie să ne supărăm pe aceste persoane, pe de-o parte, trebuie să înţelegem că e problema noastră din sistem. Trebuie să investim foarte mult în educarea şi creşterea audienţei.”
Care este traseul de mai departe a lungmetrajului "Varvara", vorbim, aici, despre Festivalurile Internaţionale. Intuim, noi, că aveţi deja stabilită o a agendă a Pitch-urilor în acest sens.
Pe de altă parte, din propriile concluzii şi observaţii, cum apreciază cineaştii, spectatorii din străinătate producţia autohtonă?
SERGIU CUMATRENCO productor, filmul "Varvara": „Şi "Carbon", şi "Varvara" sunt proiecte care au fost lansate internaţional încă în faza de proiect. Ei bine, dacă am fost selectaţi de anumite platforme e un semn că acele comitete de selecţie au văzut un potenţial internaţional la aceste proiecte. Proiectele de film au circulat, nu exagerez, în cele mai mari pieţe de film din lume: Berlin International Film, Marché du film de Cannes, Ventana Sur, Argentina etc. Interesul este vădit. Acum, dacă e să ne referim la lungmetrajul "Varvara" urmează lansarea internaţională la un festival major din lume. Este, de altfel, primul proiect la care am riscat să-l prezint mai întâi acasă după care să mergem la nivel internaţional. Aşteptăm nişte răspunsuri de la selectorii festivalurilor. Şi, bineînţeles, vom fi deschişi să mergem cu producţia nu doar pe filiera circuitului internaţional, dar şi să promovăm şi să proiectăm filmul în Diaspora acolo unde practica a arătat, prin intermediul proiectului "Carbon", că spectatorii/conaţionalii sunt dornici de a consuma un produs naţional.”
Cunoaştem că filmul "Carbon" a depăşit orice record în materie de vizualizări şi cifre, inclusiv buget. Care este segmentul de acoperire pe care vi-l propuneţi să-l atingeţi în cazul lungmetrajului "Varvara"?
SERGIU CUMATRENCO productor, filmul "Varvara": „Bineînţeles, noi ne dorim să acoperim un public cât mai vast cu această producţie. Cea mai simplă metodă este să-l punem pe youtube şi am acoperi acest segment or, noi, ne dorim nişte plătitori/spectatori. Facem tot posibilul ca filmul să fie distribuit şi să fie accesibil pe cât mai multe platforme, aici, în ţară, suntem în toate cinematografele. Urmează să avem şi o distribuţie în România şi, de ce nu, în Diasporă, apoi să colinde toată lumea. Acolo unde sunt moldoveni, putem miza pe un spectator sincer care vine la proiecţie să se bucure şi să traiască, chiar să retraiască anumite momente, să fie alături de eroii noştri, de peripeţiile la care i-am pus.”
Pe final, dacă e să trecem în revistă proiectele de perspectivă: ce alte proiecţii noi în industria cinematografică ne aşteaptă? Vorbeam, ieri, cu anumiţi membri din echipa de creaţie, iar ei au zis că sunt pe bandă nişte proiecte care abia urmează să intre în proces de lucru, necesită doar ultimele ajustări, retuşări de altfel.
SERGIU CUMATRENCO productor, filmul "Varvara": „În fiecare an Centrul Naţional al Cinematografiei lansează un concurs de finanţare al proiectelor cinematografice. Respectiv, din 30 (fiind media proiectelor), aproximat zece se bucură de finanţare din bugetul de stat. În calitate de spectatori, curând ne vom bucura de zece proiecte pentru anul 2021, zece proiecte care au fost produse în 2020, e un ciclu. Colegii noştri urmează să lanseze filme: documentare, scurtmetraje, lungmetraje de ficţiune, chiar şi animaţie, e un semn bun. Dacă e să ne referim la echipa noastră, noi avem pe bandă încă şase lungmetraje. Din fericire, majoritatea din ele sunt în co-producţie cu parteneri externi. Vorbim, aici, de: România, Germania şi Franţa. Încercăm să preluăm bunele practici ale colegilor europeni care au o expertiză mult mai înaltă. Totodată, încercăm să vedem lucrurile nu doar din perspectiva locală, dar şi să participăm la proiecte internaţionale întrucât doar aşa putem învăţa făcând lucrurile, pe bune.”