Justiție

Ruslan Galușca a discutat cu omologul său din România despre intensificarea cooperării moldo-române pentru o frontieră controlată

post-img
Ruslan Galușca a discutat cu omologul său din România despre intensificarea cooperării moldo-române pentru o frontieră controlată

Astăzi, șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Ruslan Galușca, s-a întâlnit într-o ședință de lucru cu omologul său din România, împuternicit inspector general Cornel-Laurian Stoica. Cei doi oficiali au discutat despre starea actuală a frontierei comune, cooperarea în combaterea infracționalității și perspectivele de consolidare a colaborării bilaterale.

Ruslan Galușca a subliniat importanța cooperării continue între polițiștii de frontieră ai celor două state și a evidențiat necesitatea unei colaborări mai strânse pe multiple domenii de activitate: controlul trecerii frontierei de stat, evaluarea riscurilor, investigații, pregătirea personalului, securitate internă, comunicare și schimbul de informații.

În cadrul evaluării situației operaționale, părțile au discutat despre necesitatea implementării unor noi mecanisme de cooperare pentru combaterea criminalității transfrontaliere. S-a propus intensificarea investigațiilor comune și îmbunătățirea schimbului de informații la toate nivelele de cooperare, inclusiv prin stabilirea unor contacte directe și elaborarea unui plan comun care să includă măsuri pentru contracararea tuturor ilegalităților, cu precădere migrația ilegală și contrabanda.

Un alt subiect al discuțiilor bilaterale a fost facilitarea traficului la frontiera comună. A fost menționat că numărul călătorilor a crescut semnificativ începând cu perioada estivală, influențat de vacanțele planificate ale acestora. Cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei rămân „Leușeni – Albița”, „Sculeni – Sculeni” și „Giurgiulești – Galați”.

În context, domnul Cornel-Laurian Stoica a evidențiat faptul că este esențiat ca structurile de presă să colaboreze pentru a furniza publicului informații clare și actualizate despre condițiile de călătorie, timpul de așteptare, dar și rute alternative în cazul aglomerării unor puncte de trecere a frontierei. A menționat, de asemenea, introducerea de noi reguli de trecere a frontierei de către România în contextul aderării la Spațiul Schengen (maritim/aerian) și lucrările în desfășurare pentru reabilitarea părții bulgare a Podului Giurgiu-Ruse, care ar putea îngreuna traficul prin PTF Giurgiu.

În încheiere, s-a accentuat despre intensificarea eforturilor pentru dezvoltarea unor proiecte de interes comun, menite să consolideze capacitățile instituționale de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter