Economic

Republica Moldova va primi un grant de 5,4 mln euro pentru managementul deşeurilor

post-img
imagine simbol

Ieri, a avut loc ceremonia de semnare, de către Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov și șeful BERD în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, a Acordului de Grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (în continuare BERD) privind finanțarea proiectelor investiționale orientate spre dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide, în sumă de 5 400 000 euro, în vederea realizării Proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”.

Grantul E5P va cofinanța construcția unui depozit sanitar regional conform standardelor Uniunii Europene, infrastructura de sortare și compostare la Dondușeni, construcția stațiilor de transfer în Briceni și Edineț, și achiziționarea echipamentelor aferente sistemului integrat de management a deșeurilor.

Adunarea Contribuitorilor E5P a aprobat în luna august 2023 un grant de investiții E5P în valoare de 5,4 milioane EUR, pentru îmbunătățirea managementului deșeurilor solide în partea de Nord a Republicii Moldova, care cuprinde raioanele Briceni, Edineț, Ocnița și Dondușeni, fiind regiunea desemnată nr. 8 în cadrul - Programului Național de Gestionare a Deșeurilor.

Această finanțare completează un împrumut suveran de 25 milioane euro acordat de BERD Guvernului Republicii Moldova, parte a unui pachet de finanțare mai larg, cu un împrumut suplimentar din partea Băncii Europene de Investiții și granturi investiționale din partea altor donatori bilaterali. 

La eveniment au participat reprezentanții BERD, UE și ale ambasadelor Suediei, Germaniei, Poloniei și Lituaniei.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter