Economic

De mâine, Republica Moldova nu va mai cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan

De mâine, Republica Moldova nu va mai cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan

De mâine, Republica Moldova nu va mai cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Potrivit unui comunicat al Energocom, din 1 ianuarie, vom primi curent din cinci surse care vor acoperi 100% din consum. Între timp, după ce, ieri, Primăria Chişinău anunţa că nu intenţionează să deconecteze iluminatul decorativ, astăzi, Ion Ceban s-a răzgândit.

BFCO

Pentru luna ianuarie 2025, S.A. Energocom va acoperi cantitatea necesară de energie electrică pentru Republica Moldova cu cea din producție locală și cu importuri din România. Astfel, centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 mii MWh, ceea ce constituie 28% din consum), 46 mii MWh, sau 10 la sută, energie regenerabilă. Restul, 62%, vor reprezenta importurile din România - pe bursa română OPCOM, 39 la sută, iar în baza contractelor bilaterale - 23%. 


Între timp, tot mai mulţi cetăţeni şi instituţii anunţă că intenţionează sau au început deja să economisească energie, după apelul făcut de autorităţi. Printre acestea şi Primăria Chişinău. Autorităţile locale declarau, ieri, că nu intenţionează să deconecteze iluminatul decorativ. Astăzi, însă, într-o postare de pe o reţea de socializare, primarul Ion Ceban a scris că, din 1 ianuarie, vor fi luate, totuşi, o serie de măsuri în acest sens.


ION CEBAN, PRIMARUL MUNICIPIULUI CHIŞINĂU

"- În noaptea de 1 ianuarie spre 2 ianuarie, de pe clădiri va fi deconectat iluminatul decorativ

-În noaptea de 1 ianuarie spre 2 ianuarie, va fi deconectat iluminatul decorativ din tot orașul

- Vor rămâne conectate beculețele decorative de pe Pomul de Crăciun, din PMAN și din Scuarul Catedralei până la data de 14 ianuarie. (...) Această decizie este la prima etapă, iar despre acțiunile viitoare vom informa pe etape."



Astăzi, şi Ministerul Educaţiei a venit cu mai multe recomandări către managerii instituţiilor de învăţământ privind economisirea energiei, în şcoli.


" -să fie oprită iluminarea fațadelor clădirilor și a instalațiilor decorative de sărbători
-să fie redusă temperatura în școli cu 1-2 grade Celsius, menținând totuși confortul necesar în sălile de clasă
-să fie utilizată în mod econom energia electrică și termică prin oprirea echipamentelor și a luminării în sălile neutilizate."

BFCO


Pentru a reduce consumul de energie, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis că, începând cu 1 ianuarie 2025, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale să limiteze iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%, al scărilor rulante, vor deconecta vitrinele şi iluminatul decorativ. Pentru a exclude riscul de deconectări şi deficitul de energie electrică, oamenii sunt îndemnaţi să reducă consumul în orele de vârf, adică dimineața şi seara.


 

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter