Social

De la începutul războiului din Ucraina, peste 7.000 de refugiaţi au cerut azil şi doar 10 % au primit dreptul de şedere temporară

Refugiați care au primit azil
Sursa video: tvr moldova

De la începutul războiului din Ucraina, puţin peste 7.000 de refugiaţi, dintr-un milion de persoane care au tranzitat Republica Moldova, au cerut azil şi doar 10 la sută dintre ei au primit dreptul de şedere temporară. Potrivit Ministerul de Interne, cei mai mulţi dintre cei care au fugit din calea războiului vor să se întoarcă acasă sau să plece în ţările Uniunii Europene.

Potrivit Biroului Migraţie şi Azil, de la începutul războiului în Ucraina au fost înregistrate peste 8.000 de cereri de azil, dintre care peste 7.000 au fost depuse de ucraineni. Numărul celor au obţinut, însă, drept de şedere permanent în Republica Moldova este mult mai scăzut.

MIHAIL VODĂ director, Biroul Migraţie şi Azil: „Marea majoritate din cei care au depus cerere de azil sunt bărbaţi, 6.000 de persoane, urmaţi de femei peste 1.200 de persoane şi copii 652 de persoane. Din 24 februarie şi până în prezent 720 de cetăţeni a Ucrainei au obţinut drept de şedere, dintre 80 au obţinut drept de şedere permanentă, resptectiv 640 au obţinut drept de şedere provizorie.”

Totodată, un sondaj realizat de Biroul Migraţie şi Azil arată că doar 621 de refugiaţi au obţinut, până acum, şi drept de muncă.

MIHAIL VODĂ director, Biroul Migraţie şi Azil: „Pentru ei nu este nevoie prezentarea cazierului judiciar din ţara de origini, adică din Ucraina. Este suficient ca ei să depună o declaraţie pe propria răspundere, oricum noi efectuăm toare verificările de rigoare.”

Cei mai mulţi dintre refugiaţii care se află în Republica Moldova sunt din regiunea Odesa şi 47 la sută dintre aceştia au studii superioare.  De asemenea, 65 la sută dintre ucraineni locuiesc, temporar, în Chişinău.

MIHAIL VODĂ director, Biroul Migraţie şi Azil: „10 procente în Sud, 9 Nord, 8 procente regiunea Transnistreană, 7 procente în Centrul Ţării. Din punct de vedere al cazării, 50 procente ei locuiesc la rude, prieteni, voluntari. 57 de procente au spus că vor să rămână doar pe o perioadă scurtă de până la 90 de zile, 17 procente au spus că vor să se întoarcă în Ucraina, 12 procente că vor să  obţină un permis de şedere.”

Pe teritoriul Republicii Moldova se mai află circa 77 de mii de refugiaţi ucraineni. Aceştia pot obţine drept de şedere pentru muncă, investiţii, reîntregirea familiei, dar şi pentru tratament medical.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter