Economic

Studiu: Peste 40 la sută dintre basarabeni nu reușesc să pună bani deoparte

Studiu: Peste 40 la sută dintre basarabeni nu reușesc să pună bani deoparte

Peste patruzeci la sută dintre basarabeni nu reușesc să pună bani deoparte. Iar în cazul celor care au făcut economii, acestea nu generează alte venituri. O arată un studiu realizat la comanda Expert-Grup, potrivit căruia este necesară promovarea culturii economisirii și investirii, pentru ca banii să lucreze.

Studiul realizat în cadrul Campaniei naționale Educație Financiară pentru toți, arată că, anul trecut, patru din zece moldoveni nu au reușit să pună bani deoparte. Este vorba, în special, de gospodăriile cu cele mai mici venituri - 50,9%, dar și cele din mediul rural - 49 la sută. În același timp, 45% dintre cetățeni au bani în numerar, iar peste 23 la sută au bani pe un cont de card sau depozite bancare.

CUM ECONOMISESC MOLDOVENII Nu au economii – 40,7% Au economii în numerar – 54,4% Au bani în cont pe card – 17,6% Au depozite bancare – 6%


STAS MADAN expert, Expert-Grup: „Problema este că 45 la sută din cei care au spus că au reușit să pună bani deoparte îi țin în numerar. Asta de fapt ne-a făcut ca unul din să fie pune banul în mișcare pentru că este o irosire de oportunități atât pentru noi, atunci când avem bani nu-I punem să lucreze pentru noi pentru că ne mănâncă inflația și se erodează puterea de cumpărare, dar pierde și economia noastră”.


Potrivit datelor, în septembrie 2024, populația R. Moldova are depozite în sistemul bancar în sumă de 71,7 miliarde lei, dintre care doar jumătate aduc alți bani deponenților. De Ziua Mondială a Economisirii, experții au decis să prezinte instrumentele financiare prin care cetățenii pot face economii și investiții, astfel încât să poată acoperi cheltuielile neprevăzute. Printre acestea sunt valorile imobiliare de stat, obligațiunile minicipale, depozitele, platformele de finanțare participative, dar și fondurile de pensii.


NATAN GARȘTEA, director, Departamentul stabilitate financiară, BNM: „Cine are economii apare intrebarea ce facem cu ele și unde le ținem. Desigur este opțiunea îngropatul în grădină și ținutul în saltea. Dar piețele financiare pentru asta și există ca să permită transformarea economiilor în investiții. Există depozite la termen care prevăd ținerea banilor o anumită perioadă la bancă și asta se remunerează. Plus la aceasta noi avem fondul de garantare a depozitelor. Depozitele persoanelor fiice și juridice sunt garantate indiferent de procesul de lichidare a băncii. La moment pragul acesta este de 100 mii de lei. De la 1 ianuarie 2025 acest prag o să crească la 200 mii lei”.


DUMITRU BUDIANSCHI președinte CNPF: „Alte instrumente care sunt pe piața de capital la ziua de azi sunt investițiile în acțiuni și obligațiuni corporative care sunt foarte rar utilizate. Trebuie să punem mai mare accent pe promovarea câtorva instrumente importante: asta sunt fondurile de pensii. Un alt subiect la care aș vrea să trag atenția sunt fondurile de investiții. Noi nu avem la ziua de azi niciun fond de investiții. Acel instrument prin care cetățenii ar putea investi în imobiliare fără a deține în proprietate un imobil, dar randamentele ar fi acelea dacă ar investi direct într-un imobil”.


Sondajul privind economiile și investițiile moldovenilor a fost realizat în toamna anului trecut pe un eșantion de 1024 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 75 de ani.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter