Actualitate

Exact acum 73 de ani, 11 mii de familii din Basarabia şi Bucovina au fost trimise în gulagurile sovietice din Siberia şi Kazahstan

Exact acum 73 de ani, 11 mii de familii din Basarabia şi Bucovina au fost trimise în gulagurile sovietice din Siberia şi Kazahstan

Exact acum 73 de ani, 11 mii de familii din Basarabia şi Bucovina au fost trimise în gulagurile sovietice din Siberia şi Kazahstan, în timpul celui mai mare val de deportări din regiune. La Chişinău, a fost organizat un miting de comemorare iar zeci de victime ale represaliilor staliniste, rudele acestora, precum şi oficiali, au depus flori la Monumentul Trenul Durerii, din scuarul Gării.

Noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre  cele mai triste din istoria Basarabiei. Mii de familii au fost ridicate  şi deportate în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia. Boris Ipati, din  Oniţcani, Criuleni, avea doar şase ani când, împreuna cu familia, a fost  deportat în Siberia. Erau considerați chiaburi de ocupanții sovietici.

BORIS IPATI victimă a deportărilor staliniste: „Oficial aveam 6 ha de pământ, doi boi, casă, o  gospodărie mijlocie, oameni care munceau zi şi noapte şi aveau.  Pe tata  l-au pus în puşcărie pe 10 ani, l-au trimis la "stroica comunisma" Buneii, părinţii şi copii am fost deportaţi în Siberia.  Unde am stat până în 58. Ne-au eliberat prea târziu. Eram puşi într-o  grafă mai strictă cu iscălitura că nu avem ce căuta în sat natal şi  ne-au întors nimic”.  

Victor  Enache s-a născut în regiunea Irkutsk. Părinţii săi au fost deportati  când aveau 15 ani. Localitatea unde au fost duşi nici nu avea denumire.  În actele lui Victor Enache locul naşterii este trecut … kilometrul 92.

VICTOR ENACHE  victimă a deportărilor staliniste: „Mama din Cernăuţi, satul Colencăuţi, tata din  r.Ungheni, satul Măcăreşti au fost deportaţi în acelaşi loc - în  regiunea Irkutsk. Mama la 16 ani ai ei se ducea în satele din  apropiere la 20 km, şi cerea produse alimentare în schimbul muncii.  M-am născut la 11 decembrie 1955, în acest gulag, unde  trăiau toţi represaţii, într-un sărai”.

La  Monumentul Trenul Durerii, din scuarul Gării din Chișinău a fost  organizat un miting de comemorare și s-a ţinut un moment de reculegere.

IGOR GROSU  preşedintele Parlamentului: „Această operaţiune a fost o crimă dintr-un întreg lanţ  de fărădelegi şi acţiuni de genocid ale regimului sovietic. Multe familii din ţara noastră au fost atinse de această dramă. La peste 70 de ani distanţă datoria noastră este să-i ajutăm  pe supravieţuitorii deportărilor”.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republici Moldova: „Nimic nu poate vindeca rănile şi compensa sacrificiul  făcut, dar azi putem să le păstrăm vie amintirea. Istoria ne-a oferit  multe lecţii, dar cea mai important este că nicio tortură nu ne poate  schingiu onoarea. Niciun strain nu ne va pângări neamul. Nicio Siberie  nu va reuşi să îngheţe şi să diminueze dragostea noastră de ţară”.

Arhiva  Naţională a republicii Moldova a făcut publice, în premieră, listele cu  victimele deportărilor staliniste în cadrul operațiunii "Sud", din  perioada 6, 9 iulie 1949. În liste apar peste 35 de mii de nume.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: „Această istorie este despre noi…MUSCA.. pentru că nu au  fost doar victime au fost şi colaboraţionişti care au arătat cu degetul,  au ticluit liste. Cei care nu învaţă istoria rămân fără geografie, cei  care-şi pierd memoria rămân fără identitate. Înfiinţarea  unui Institut al Memoriei în R.Moldova este extrem de important”.

În  1949, sovieticii au deportat, din Basarabia, în cadrul operaţiunii  denumită conspirativ "IUG"/Sud, peste 11 mii de familii. În total 35.796  persoane, dintre care 9864 bărbaţi, 14.033 femei şi 11.889 copii au  fost duși forțat în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia.

       35.796 deportați
        9.864 bărbaţi
       14.033 femei
       11.889 copii

7620  de familii au fost considerate "chiaburi", iar celelalte au fost  acuzate de colaborare cu fasciştii, de apartenenţă la partidele burgheze  româneşti sau la secte religioase ilegale. Hotărârea soviticilor era  însoţită de un act adiţional în care se preciza că deportarea se facă pe  vecie. Documente de arhiva indică participarea la desfăşurarea acestei  operaţiuni a 4 mii şi jumătate de lucrători operativi ai Ministerului  Securităţii de Stat al URSS, inclusiv aduşi din alte republici. 

Au  fost mobilizate 4069 de autovehicule pentru asigurarea transportului  intern și a 1573 de vagoane de vite. Acestor deportaţi pe vecie li s-au  confiscat averile şi li s-a interzis să-şi ia cu ei bunuri materiale.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter