Actualitate

Ministerul Apărării de la București anunță că în mediul online circulă o nouă dezinformare pe tema reluării stagiului militar obligatoriu în România

post-img
Militari

Ministerul Apărării de la București anunță într-un comunicat că în spaţiul online a fost reluată o temă falsă, care pretinde că o adresă trimisă de Direcţia de Sănătate Bucureşti către medicii de familie ar fi „dovada” atragerii României în războiul ilegal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Oficialii MApN arată că informația e falsă, iar România nu va mobiliza rezerviștii.

”Într-un limbaj alarmist, postarea în discuţie, care a fost redistribuită semnificativ în diferite platforme social media, acreditează ideea că MApN şi autorităţile statului român fac în ascuns pregătiri pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu sau pentru mobilizarea rezerviştilor militari, care să fie trimişi să lupte în Ucraina (!). Aceste aşa-zise „dovezi” nu au nicio legătură cu realitatea”, arată MApN, potrivit G4Media. 

Ministerul arată că odcumentul reprezintă o procedură de rutină: Direcţiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale şi judeţene în fiecare an, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetăţenii bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 ani care au afecţiuni medicale incompatibile cu serviciul militar.

De ce sunt transmise aceste situaţii statistice:

Executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Ministerul Apărării Naţionale a comunicat în repetate rânduri că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere exclusiv soluţii de recrutare a rezerviştilor pe bază de voluntariat.

Revenirea la serviciul militar obligatoriu şi, în consecinţă, la desfăşurarea proceselor de recrutare pentru cetăţenii încorporabili, se face în condiţiile aceleiaşi legi, care prevede la art. 3, că „pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii.”

Drept urmare, procesul de recrutare-încorporare a cetăţenilor care îndeplinesc condiţiile legale pentru a putea fi încorporaţi va avea loc doar în situaţia în care în România va fi decretată una dintre cele trei stări prevăzute de lege, respectiv starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu.

Acest proces este pregătit însă, ca în multe alte ţări, din timp de pace. Detaliile cu privire la activităţile pe care autorităţile competente din România sunt obligate să le desfăşoare pe timp de pace pot fi consultate în textul Legii nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, Capitolul III, Evidenţa militară (art. 40-53).

O încercare identică de manipulare a fost semnalată de noi în octombrie 2022, când era prezentată, la fel de alarmist şi fără nicio bază reală, o adresă similară, trimisă de DSP Cluj către Asociaţia Medicilor de Familie din acest judeţ, postare pe care o puteţi consulta aici: https://inforadar.mapn.ro/26_revin-speculatiile-nefondate-cu-privire-la-asa-zise-pregatiri-pentru-mobilizarea-rezervistilor.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter