Justiție

Octavian Iachimovschi a fost desemnat candidat la șefia Procuraturii Generale

Octavian Iachimovschi a fost desemnat candidat la șefia Procuraturii Generale

Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Octavian Iachimovschi candidat la șefia Procuraturii Generale. El a obţinut cel mai mare punctaj la proba de interviu. O comisie va face evaluare integrității financiare și etice a lui Iachimovschi și apoi poate fi propus preşedintelui Republicii Moldova pentru a ocupa funcția de procuror general.

În urma probei de interviu, membrii Consiliului Superior al Procurorilor au anunțat că Octavian Iachimovschi, adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, a acumulat cel mai mare punctaj 8,53 dintre cei 4 candidati. Actualul procuror general interimar Ion Munteanu a acumulat 8,16 puncte, adjunctul lui, Igor Demciucin, 8,19, iar juristul Andrei Coca doar 4,72 de puncte. 

CSP a declarat că informaţiile despre candidatul desemnat, procurorul Octavian Iachimovschi, vor fi fi transmise comisiei de evaluare a procurorilor, după care poate fi propus preşedintelui Republicii Moldova. În cazul în care candidatul nu trece de Comisia de evaluare, atunci concursul se repetă.

PUNCTAJUL PROBEI DE INTERVIU

Octavian Iachimovschi 8,53

Ion Munteanu 8,16

Igor Demciucin  8,19

Andrei Coca  4,72


Octavian Iachimovschi şi-a început cariera de procuror în iunie 2011, la Procuratura Anticorupție. În 2022, Iachimovschi a candidat la funcția de șef al Procuraturii Anticorupţie, dar s-a clasat pe locul doi după Veronica Dragalin. Procurorul general ar trebui ales până la sfârşitul lunii martie. În caz contrar, expiră termenul de şase luni stabilit pentru desfăşurarea concursului pentru această funcţie. Postul a devenit vacant după Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcție pentru că este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter