Economic

Cum poate fi îmbunătățit mediul de afaceri? Avem nevoie de o viziune foarte clară, suficientă voință și capacitate de implementare, expert economic

post-img
captură foto

Stas Madan, expert economic în cadrul Centrului Analitic Independent Expert Grup”, a vorbit în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, despre pașii pe care trebuie să îi întreprindă autoritățile pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, reducerea interferenței statului în stabilirea prețului și menținerea unui ritm de reforme pentru restructurarea și privatizarea proprietății de stat.

Stas Madan, expert economic: „Avem nevoie de o viziune foarte clară unde vrem să ajungem și la fel de important e să avem suficientă voință și capacitate de implementare pentru că de foarte multe ori noi reușim să elaborăm o viziune destul de bună, însă, din păcate, când ajungem la implementare avem o capacitate administrativă limitată și uneori cu voință politică care șchiopătează. Dacă este să vorbim despre interferența statului sub aspectul prezenței întreprinderilor de stat, R. Moldova are o strategie foarte bună adoptată încă la sfârșitul anului 2022, cu ținte clare inclusiv cu rigori de transparență și integritate în ceea ce privește cum urmează să fie efectuate privatizările. La fel foarte important toate întreprinderile din portofofiul statului sunt clasificate în câteva categorii, sub un proces numit mecanismul de triere pe care Guvernul l-a elaborat, de altfel. Acest mecanism de triere a fost făcut, însă, din păcate, avem aici o problemă de transparență pentru că nu a fost publică făcută această listă ca să fie comunicată publicată și explicată pentru ca să înțelegem foarte clar care întreprinderi rămân în portofoliul statului și care urmează a fi privatizate, lichidate, pentru că întreprinderile se împart în vreo cinci categorii. La fel la acest capitol, noi avem o strategie, dar este nevoie de și un program de implementare, care încă se lasă a fi aprobat. Un program de implementare a fost deja elaborat, este deja de câteva luni spre consultări publice, dar încă ceva nu ajunge ca să fie încă implementat. Despre inteferența statului mai vorbim atunci când vorbim despre influența prețurilor, dar, de obicei este un subiect destul de sensibil în societate în general, dar în R. Moldova sub acest aspect chiar dacă de multe ori se creează impresii cumva false, interferența statului în stabilirea prețului este una medie, nu putem spune că este o interferență foarte mare, a fost în timpul situației de urgență, atunci când am avut acea inflație, unul dintre instrumentele statului pentru a limita prețurile a fost să limiteze adaosul comercial la anumite produse prin faptul că ele au fost introduse într-o listă a produselor socialmente-importante, dar acum odată cu revenirea inflației în parametri optimi s-a revenit la lista inițială, acele produse au fost scoase. Cu mediul de afaceri – pe anumite domenii vedem anumite progrese, sigur este tot ceea ce înseamnă reglementare și debirocratizare unde avem câteva pachete pe care Ministerul Economiei le-a elaborat și aprobat de către Parlament. La fel pe digitalizare avem anumite progrese, în digitalizarea serviciilor publice. Avem rezerve în domenii cum ar fi infrastructura calității, protecția consumatorului, domeniul de protejare a concurenței unde existe mai multe rezerve unde ar trebui să se intervină pentru a avea un mediu de afaceri mai viabil și mai preductibil”. 


author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter