Social

Starea pacienţilor post-Covid va fi analizată într-un laborator ultramodern ce va fi înfiinţat la Universitatea de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu"

Starea pacienţilor post-Covid va fi analizată într-un laborator ultramodern ce va fi înfiinţat la Universitatea de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu"

Starea pacienţilor post-Covid va fi analizată într-un laborator ultramodern ce va fi înfiinţat la Universitatea de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu" din Republica Moldova. Specialiştii din instituţiile medicale care au tratat persoane infectate cu Sars-Cov-2 vor studia efectele virusului în timp. În proiectul Laboratorului de Bioinformatică şi medicină computaţională se va implica şi un basarabean care este profesor universitar în Statele Unite ale Americii. din Republica Moldova. Specialiştii din instituţiile medicale care au tratat persoane infectate cu Sars-Cov-2 vor studia efectele virusului în timp. În proiectul Laboratorului de Bioinformatică şi medicină computaţională se va implica şi un basarabean care este profesor universitar în Statele Unite ale Americii.

În laboratorul de bioinformatică și medicină de  la Universitatea de Medicină "Nicolae Testemițanu" vor lucra oameni de  ştiinţă din Republica Moldova şi de peste hotare.  

STANISLAV GROPPA prorector pentru activitatea de cercetare: „Noi  astăzi suntem la constituirea mai multor etape, unde vă aflaţi, iată în  sediul oficiului laboratorului, unde cercetătorii au posibilitatea să  vină comunice, să lucreze, să se integreze în domeniul bioinformaticii”.

Un prim proiect va fi studierea efectelor Covid-19 în timp, la pacienţi  care s-au vindecat de această boală. Cercetarea va fi realizată  împreună cu specialiştii de la Spitalul Republican, Spitalul de Boli  Infecţioase şi Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău.

STANISLAV GROPPA prorector pentru activitatea de cercetare: „Aceste  instituţii am format un consorţiu prin procesele de studiere a o parte a  pacienţilor care au fost spitalizaţi şi ulterior îi vom evalua în  conformitate cu starea de sănătate, a calităţii vieţii. Prima sarcina pe  care o va lua avea laboratorul dat, va fi un proces de analiză a stării  pacienţilor care au suportat covid. E important să cunoaştem care este  soarta dânşilor”.

Conceptul laboratorului a fost prezentat de Serghei Mangul, profesor la  Universitatea din California de Sud, originar din Republica Moldova.

SERGHEI MANGUL, profesor, Universitatea din California de Sud, SUA: „Avem obiective ambiţioase, să aducem nivelul ştiinţei, cercetările în  laboratoare, la rigorile internaţionale şi, cu adevărat, să facem partea  din comunitatea internaţională şi să colaborăm cu universităţile din  toată lumea. Nu avem nevoie să avem un laborator clasic, aşa cum se obişnuia. Vom  implementa aşa-zisul "laborator uscat", adică totul se va face la  calculator. Este, mai mult, despre dezvoltarea algoritmilor, analiza  datelor şi acest lucru se poate face de la distanţă, de pe laptop.”

Proiectul este implementat în parteneriat cu Tekwill şi va contribui la  dezvoltarea tehnologiilor informaţionale şi a medicinei dar şi la  tratarea maladiilor până acum incurabile.

ANA CHIRIŢA coordonator senior de proiect: „În  lume,  domeniul de helftec sau de medtec în general este extrem de  mare, vorbim despre miliarde dolari. În domeniul acesta ca fiind ca  produse sau servicii dezvoltate, fie ca ARND, cercetare sau ca produse  livrate pe piaţă”:

DAN PLUGARU student, facultatea de Medicină, USMF: „O  să am oportunitatea de a participa  în proiecte de cercetare în  domeniul bioinformaticii, o să putem propulsa partea de cercetare în  domeniul bioinformaticii  în Republica Moldova. Doresc să particip în cercetarea cancerului în special, acest domeniu mi-a fost mereu interesant.  
Şi sper cu ajutorul acestui curs să putem aplica conoştinţinţele şi de medicină şi de informatică”.

23 de persoane au fost instruite pentru a lucra în acest laborator,  printre care studenți, medici-rezidenți, cercetători și profesori  universitari. Toţi vor fi implicaţi în proiecte ale Institutului  Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al Universității.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter