Actualitate

Guvernul de la Chișinău va institui stare de urgenţă în mediu din cauza secetei hidrologice

post-img
Stare de urgență în mediu
Sursa foto: TVR Moldova

Guvernul nu va mai institui stare de urgenţă în agricultură, ci de mediu, din cauza secetei hidrologice. Anunţul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, într-un interviu pentru TVR Moldova.

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii: „Miercuri, la şedinţa Guvernului se va lua decizia privind situaţia excepională de secetă hidrologică prin intermediul Ministerului Mediului. Intervine situaţia de urgenţă pe agricultură reeşind din situaţia de urgenţă din mediu. La următoare şedinţă a CSE noi am înaintat o decizie prin care facem derogare de la legea apei şi vom permite agenţilor economici să aibă un acces mult mai uşor la apa din iazuri. Am început discuţiile cu băncile, firmele importatoare de imputuri şi livrează aceste imputuri, cu Ministerul Finanţelor avem discuţii ca atunci când vor prezenta un certificat de genul acesta să fie posibil de oprit penalizările, dacă are restanţe la plata impozitelor.”

Acest lucru le va permite primăriilor să asigure populaţia cu apă potabilă, iar agricultorilor să aibă acces la apa din iazuri şi lacuri. Între timp, Ministerul Agriculturii a înaintat Comisiei pentru Situaţii Excepţionale pachetul de măsuri de sprijin pentru fermierii afectaţi de secetă, iar la nivel de raioane funcţionează Comisiile pentru evaluarea pagubelor. Mâine, la Ministerul Agriculturii va avea loc o nouă şedinţă la care vor participa preşedinţii de raioane, şefii direcţiilor agricole şi Camera de Comerţ, care va elibera certificate de forţă majoră pentru fermieri.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter