Economic

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale anunță că statul vrea să elimine pensiile crescute ilegal

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale anunță că statul vrea să elimine pensiile crescute ilegal

Autorităţile din Republica Moldova vor să elimine pensiile crescute ilegal. În acest scop, se vor face mai multe verificări, în perioada următoare, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale la emisiunea Punctul pe azi, de la TVR MOLDOVA. Pe de altă parte, în acest an pensiile vor fi indexate cu doar 15%, din cauza încasărilor scăzute la buget, a mai spus oficialul.

Pentru asigurarea sustenabilităţii sistemului de pensii, în Republica Moldova sunt necesare mai multe schimbări, a spus ministrul Muncii si Protecţiei Sociale. În viitorul apropiat, se vor face verificări în urma cărora autoritaţile vor să îi depisteze pe cei care au obţinut, în mod fraudulos, pensii mai mari.  

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Pe fiecare prestaţie pe care o administrează ministerul şi Casa Naţională de Asigurări Sociale vor fi demarate misiuni de control, modalităţi prin care va fi consolidată eficienţa şi va fi redusă frauda. Nu putem accepta ca bugetele cresc iar beneficiarii care au nevoie, nu ajung să se bucure de ele.”

Cât priveşte indexarea anuală a pensiilor, aceasta se realizează în funcţie de încasările la bugetul asigurărilor sociale, potrivit unui proiect votat de Parlament în anul 2021. În 2022, aceste încasări au crescut cu doar 15% la sută şi de aceea, în acest an, indexarea pensiilor va fi cu acest procent, a mai declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale. Chiar şi aşa, s-a creat un deficit de şapte miliarde de lei ce va fi acoperit din bugetul de stat.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Am luat o decizie dificilă de a nu indexa pensiile la rata infaţiei, dar vreau să asigur că toate modificările care le-am făcut din 2021 până în prezent au protejat puterea de cumpărare, pensia minimă a crescut la începutul acestui an cu 92%.”

De la întâi aprilie, pensia minimă pentru limită de vârstă va fi 2.620 lei, cu 342 de lei mai mult decât în anul 2022. În Republica Moldova sunt peste 660 de mii de pensionari, mai mulţi decât salariaţii.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter