Sci-Tech

A venit din Israel în R. Moldova să studieze medicina veterinară și a învățat româna în doar trei luni

post-img
imaigne

A venit din Israel, în Republica Moldova, să învețe meseria de medic veterinar. Chiar dacă nu cunoștea deloc limba română, acum se înțelege cu profesorii și colegii. Cum s-a adaptat în Republica Moldova, dar și cu ce provocări s-a confruntat la început, află din reportaj.

Adam Asady a venit din Israel. E student în anul întâi la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității Tehnice din Moldova. A ales această instituție la recomandarea fraților săi. ADAM ASSADY, student, Facultatea Medicină Veterinară, UTM: Mohamed a făcut practica în statul California din Statele Unite ale Americii la un centru de medicină veterinară pentru cai. Iar, fratele mai mare Amir a deschis o clinică veterinară în Israel. Tot ei mi-au recomandat să vin la această universitate.

Dragostea față de animale o are de mic. Nu i-a fost greu să se acomodeze, deși a întâmpinat unele obstacole.

Chiar dacă se află la Chișinău de doar câteva luni, a reușit să învețe româna, cât alții n-au vrut într-o viață. „A fost destul de greu. Am început să o învăț din luna octombrie. Cel mai mult învăț din discuții zi de zi cu prietenii moldoveni. La facultate avem cursuri de limba română doar de două ori pe săptămână, ceea ce nu e suficient pentru a te descurca în oraș. De aceea, încerc să învăț și singur. Pe lângă asta, cunoaște bine cinci limbi străine. Ştie că va fi un medic veterinar profesionist, pentru că îi place să ajute animăluţele în dificultate. Mereu se implică și emoțional în tratarea lor. „Când petreceam timpul la clinica fratelui meu, am înțeles cât de frumos este să vezi un animal bolnav cum se face bine și să cunoști că ai ajutat. De aceea, nu m-am gândit niciodată la altă carieră.

Pe lângă cunoștințele teoretice, în această profesie contează și abilitățile practice. „Îmi place să știu că pot alina durerea la un animal. Fiecare caz este o oportunitate de a învăța ceva nou. Mă simt mândru atunci când reușesc să sporesc starea de sănătate la un animal și să îi ofer o viață mai bună și mai fericită.

Zilnic, petrece patru-cinci ore pentru temele de acasă. „Încerc să învăț cât mai mult, pentru că, vara viitoare voi lucra în continuare la clinica fratelui meu mai mare, Amir. Sigur, îmi este mai ușor, deoarece am careva cunoștințe din experiență.

NATALIA OSACI, conf. univ., dr., Facultatea Medicină Veterinară, UTM: Este un student ascultător, este chiar în prima bancă, aproape de profesor. Este cointeresat să afle cât mai multe. Sunt situații unde nu înțelege din prima unele mărunțișuri, se apropie și este cointeresat să studieze mai aprofundat. Este studentul care dorește să cunoască totul ce ține de animale.

De când a ajuns aici, a îndrăgit țara noastră. „În R. Moldova te simți în siguranță. Din păcate, în Israel există mereu conflicte și nu știi la ce să te aștepți. Oamenii din R. Moldova sunt foarte prietenoși... În rest, în timpul liber, mă plimb cu prietenii prin parc sau merg la club. Mă bucur de viața de student. Nu pot să spun că este ceva ce nu-mi place în R. Moldova. După absolvirea facultății, vrea să rămână la Chișinău și să formeze o echipă de buni specialiști. „Îmi doresc să deschid o clinică veterinară în R. Moldova, pentru a putea lucra aici. M-ar interesa o clinică de genul: atunci când oamenii pleacă în vacanță, să-și poată lăsa animalele de companie pentru îngrijire.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter