Politic

Este o asemănare foarte clară între regimurile totalitare nazist și stalinist și a ceea ce vedem astăzi în Rusia lui Putin, istoric

post-img
Punctul pe AZi

Între regimurile totalitare nazist și stalinist și a ceea ce se întâmplă astăzi în Rusia lui Putin există o asemănare foarte clară și chiar și dintre Hitler și Putin sunt foarte multe asemănări, e de părere istoricul Anatol Petrencu.

"Dintre Hitler și Putin sunt foarte multe asemănări. Așa cum Hitler neglija existența evreilor, îi considera ca fiind neoameni, așa și Putin neglijează existența ucrainenilor. El consideră că Ucraina e ori un cadou făcut de Lenin, atunci când a permis Ucrainei să-și formeze statul, ori e un proiect Occidental. Înainte de a porni acest război sângeros, Putin dorea să discute cu SUA, nici nu avea în vedere Ucraina. Apoi a apărut un termen nou, rașism, care înseamnă nimic altceva o teorie și o practică asemănătoare cu nazismul german. Se recunoaște pe plan internațional această ideologie, dar și practică promovată de Putin, superioritatea cu toată teoria lumii ruse, superioare celorlalte națiuni și chiar și semnul Z provine de la svastica nazistă și multe asemănări sunt. În politica internă e totala absență a drepturilor de exprimare, ale omului. Sigur că este o asemănare foarte clară între regimurile totalitare nazist și stalinist și a ceea ce vedem astăzi în Rusia lui Putin", a spus istoricul Anatol Petrencu, în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi"de la TVR Moldova.

"Putin se înscrie în lista criminalilor de război, este și mandat de arest, din punct de vedere juridic, acest lucru este confirmat. Ceea ce se întâmplă astăzi, bineînțeles că este inuman. Din păcate, șansa de a rămâne în istorie ca o un personaj pozitiv și se înscrie în lista acelor dictatori și criminali care au produs sute și mii de victime, fie că vorbim de Hitler, fie că vorbim de Stalin, fie că vorbim de Mao Zedong, de oricare alt dictator care conștient a mers la acțiuni inumane care s-au soldat cu milioane de vieți umane. Și societatea rusă a spus că ar trebui și ei să înțeleagă că din cauza unui lider suferă societatea, oamenii ruși, oamenii care sunt dominați de acea propagandă, alți sunt dominați de frică. Au revenit la acea atmosferă din anii 30 din regimul lui Stalin. Dacă spui ceva și poate fi suspicios e considerat că e împotriva Rusiei și poate fi judecat, amenzile sunt de mii de euro sau cu închisoare. S-a ajuns la absurd, când oamenii nu că nu au posibilitatea să vorbească a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Le e frică de ei, de copiii lor și de viitor. În sensul acesta societatea rusă ar trebui să se trezească, să spună că nu vor o astfel de viață. Ei, cu siguranță, merită mai mult și mai bine, un alt lider, ei merită o politică prietenească cu vecinii, o atitudine și stimă reciprocă cu alte state ale lumii. Riscurile sunt prea mari și nu doar pentru ruși, ci și pentru toată lumea", adaugă istoricul Sergiu Musteaţă.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter