Social

Crește consumul de băuturi răcoritoare vara / Ce trebuie să știi despre îndulcitorii artificiali

post-img
foto

În sezonul estival, rețelele de comerț raportează o creștere considerabilă a vânzărilor de băuturi răcoritoare. Consumatorii au la dispoziție o gamă largă de produse – de la sucurile tradiționale cu zahăr, până la variantele „light” sau „zero”, îndulcite artificial. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor oferă recomandări utile privind aspectele de care trebuie să ținem cont înainte de consum.

Potrivit specialiștilor, îndulcitorii artificiali pot fi o opțiune utilă pentru persoanele care doresc să reducă aportul de zahăr și calorii din băuturile carbogazoase.

Aceștia sunt aditivi alimentari, substanțe chimice obținute în laborator, cunoscuți și drept îndulcitori cu conținut scăzut de calorii (datorită conținutului minim de calorii sau chiar lipsa acestora).

Îndulcitorii precum aspartamul, sucraloza, actsulfamul și zaharina sunt ingrediente utilizate pe scară largă în alimente și băuturi comercializate ca „fără zahăr” sau „dietă”. Aceasta înseamnă că îndulcitorii, spre deosebire de zahăr, adaugă puține calorii sau deloc la alimentele și băuturile pe care le aromă.

Note importante despre cei mai utilizați îndulcitori

Aspartamul (E951) este un îndulcitor artificial care se obține prin combinarea a doi aminoacizi: acidul aspartic și fenilalanină. Are un gust dulce similar cu cel al zahărului, dar este de aproximativ 200 de ori mai dulce, comparând cantități egale din cele două substanțe. De aceea, este folosit în cantități foarte mici pentru a îndulci alimentele și băuturile.

Sucraloza (E955) este un îndulcitor de 600 de ori mai dulce decât zahărul, derivat din zaharoză. Este considerat sigur și stabil la temperaturi ridicate, deci poate fi folosit în băuturi carbogazoase și alte alimente procesate.

Acesulfamul de potasiu (acesulfam K) (E950) - de 200 de ori mai dulce decât zahărul, adesea folosit în combinație cu alți îndulcitori. Este considerat sigur în cantități moderate.

Zaharina (E954) - unul dintre cei mai vechi îndulcitori artificiali, de aproximativ 300-400 de ori mai dulce decât zahărul. Are un gust ușor amar, care poate fi mascat prin combinarea cu alți îndulcitori.

Ce trebuie să conțină o eticheta produselor ce conțin îndulcitori?

1. Pentru produsele alimentare care conţin unul sau mai mulți îndulcitori - mențiunea „cu îndulcitor(i)” trebuie să însușească numele produsului alimentar;

2. Pentru produsele alimentare care conțin atît adaos de zahăr, cât şi unul sau mai mulți îndulcitori - mențiunea „cu zahăr (zaharuri) şi îndulcitor(i)” trebuie să fie adăugată la denumirea produsului alimentar;

3. Pentru produsele alimentare care conţin aspartam şi/sau aspartam-acesulfam:

- Menţiunea „conţine aspartam (o sursă de fenilalanină)” trebuie să apară pe etichetă în cazurile în care aspartamul/sarea aspartam-acesulfam este inclus/inclusă în lista de ingrediente doar prin referirea la numărul E.

- Menţiunea „conţine o sursă de fenilalanină” trebuie să apară pe etichetă în cazurile în care aspartamul/sarea aspartam-acesulfam este inclus/inclusă în lista de ingrediente cu denumirea sa

3. Pentru produsele alimentare care conțin mai mult de 10% de polioli adăugaţi - eticheta trebuie să conțină mențiunea „Consumul excesiv poate cauza efecte laxative.”

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomnadă:

1. Pentru a vă răcori în perioada caldă alegeți apa potabilă!

2. Băuturile răcoritoare carbogazoase, pe lângă îndulcitori, conțin și alți aditivi alimentari precum coloranții și conservanții. De aceea, nu sunt recomandate copiilor!

3. Citiți etichetele, alegeți conștient și bucurați-vă de vară consumânt alimente sănătoase!

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter