Social

A început recoltarea strugurilor de masă în Republica Moldova

A început recoltarea strugurilor de masă în Republica Moldova

A început recoltarea strugurilor de masă în Republica Moldova. Anul acesta, datorită temperaturilor generoase, atât culturile de seră, cât şi cele de pe podgorii, s-au copt mai devreme cu aproximativ 10 zile. Acum, preţul unui kilogram de struguri porneşte de la 40 de lei, iar săptămânile viitoare va scădea treptat.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Serele au o suprafaţă totală de 3,8 hectare. Antreprenorul a optat pentru soiuri timpurii cum ar fi Codreanca şi Cardinal. Cantitatea de struguri ce urmează a fi recoltată este de 30-35 de tone la hectar.”

Iurie Bivol, un antreprenor din satul Bardar, a început recent recoltarea strugurilor.

IURIE BIVOL, producător struguri de masă: „Avem a doua zi de recoltare. Marfa noastră pleacă la reţelele de magazin din ţara noastră. Aceşti struguri, 80% se duc la export. În ţările din apropierea noastră: România, Ucraina, Polonia unde se poate mai uşor de accesat pieţele şi unde este solicitat produsul.”

Potrivit producătorului, temperaturile extrem de mari sunt o adevărată provocare pentru strugurii pe care-i creşte în sera sa.

IURIE BIVOL, producător struguri de masă: „În seră aici, se ridică o temperatură de peste 40 de grade. La aşa temperatură se opresc toate procesele vitale la cultura dată. Deja au reuşit să-şi ia dulceaţa, culoarea. Nopţile sunt răcoroase. Diferenţa de temperatură între zi şi noapte ne face nouă un lucru bun.”

Obiectivul de export pentru acest an este de 100 de mii de tone de struguri, însă canicula şi lipsa ploilor poate da peste cap planurile viticultorilor.

GHEORGHE GABERI, preşedinte, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri: „Acolo unde nu s-a făcut formarea strugurilor pe butuc, acolo unde sarcina este prea mare pentru butuci, aceştia suferă, suferă puternic din motive de temperaturi foarte înalte, din motivul lipsei umezelei, din motive că acea concentraţie de carbonat în sol care pe măsura evaporării apei s-a majorat.”

În Republica Moldova sunt recoltate, anual, peste 130 de mii de tone de struguri de masă. Iar 60 la sută sunt pentru export. În 2023, veniturile de pe urma exporturilor au constituit 66 de milioane de dolari.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter