Economic

Facturile mari din acest an pun în dificultate şi administraţiile instituţiilor de învăţământ din R. Moldova

Facturile mari din acest an pun în dificultate şi administraţiile instituţiilor de învăţământ din R. Moldova

Facturile mari din acest an pun în dificultate nu doar consumatorii casnici, dar şi administraţiile instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova. Directorii unor şcoli sunt nevoiţi să facă modificări în bugetul instituţiei pentru a nu fi debranşaţi de la gaz sau curent. Alţi manageri spun că au găsit propriile soluţii pentru a face economii la factură.

Grădiniţa-creşă nr. 137 din municipiul Chişinău este frecventată de 351 de copii. Directorul spune că, în pofida scumpirii gazului şi a energiei electrice, instituţia preşcolară nu are nicio datorile la facturile lunare. Asta, datorită responsabilităţii angajaţilor, dar şi a becurilor LED.

ANA GUŢU, director, Grădiniţa-Creşă nr. 137, Chişinău: „Una dintre modalităţile cele mai eficiente este de a stinge lumina din toate încăperile atunci când ieşim. Am instalat becuri LED, care au viaţă mai lungă ca durată şi chiar, am citit, reduce 85% din energia electrică. Pe holuri avem becuri senzoriale. Tehnologia ne permite să se consume energie atât cât este nevoie.”

În grupe se menţine o temperatură de aproximativ 23 de grade, iar lumina este aprinsă doar în primele ore ale dimineţii şi seara. Copiii sunt învăţaţi prin jocuri interactive cum pot utiliza raţional resursele.

LUMINIŢA BUDEANU, educator, Grădiniţa-Creşă nr. 137, Chişinău: „Atunci când intrăm la baie, pentru a ne spăla pe mâini, le spunem ca robinetul să nu curgă permanent. Grupa noastră este foarte luminoasă, de aceea nu este cazul să menţinem mereu lumina aprinsă, doar în cazul când este înorat afară.”

Iar pentru administraţia Liceului Teoretic ,,Mihail Sadoveanu" din Chişinău economia la factură este o adevărată provocare. Blocul de studii este vechi, la fel şi majoritatea instalaţiilor electrice.

ANA CERTAN, director, Liceul Teoretic ,,Mihail Sadoveanu", Chişinău: „Încercăm să profităm de lumina de afară. În timpul lecţiilor, atunci când putem, stingem lumina pe hol. În coridoare este un pic mai rece, dar sălile de clasă sunt foarte bine încălzite. Spun eu că ar fi foarte bine acum, când preţurile s-au dublat/ s-au triplat, să se revină şi la suma per elev. Nu am avea de suferit, pentru că odată ce o bună parte se cheltuie pentru achitarea serviciilor, suferă dotarea laboratoarelor sau procurarea rechizitelor cel puţin.”

În 2023, bugettul anual pentru un elev, stabilit de Ministerul Educaţiei, este de puţin peste 16. 300 de lei. Aici intră alimentaţia, rechizitele, întreţinerea dar şi serviciile comunale.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter