Actualitate

Prima ploaie mai puternică reaprinde discuţiile despre calitatea lucrărilor de reamenajare a aleii pietonale "Eugen Doga" din centrul Chişinăului

Prima ploaie mai puternică reaprinde discuţiile despre calitatea lucrărilor de reamenajare a aleii pietonale "Eugen Doga" din centrul Chişinăului

Prima ploaie mai puternică reaprinde discuţiile despre calitatea lucrărilor de reamenajare a aleii pietonale "Eugen Doga", din centrul Chişinăului. Apa a scos la iveală lacunele lucrării "Pomul Vieţii", finalizată acum câteva zile, dar şi a pavajului care imită clapele unui pian. În timp ce unii trecători cred că lucrările au fost făcute de mântuială şi chiar ministrul Culturii vorbeşte de încălcarea unor proceduri legale, reprezentanţii Primăriei au spus că abia mâine vor veni cu o explicaţie oficială.

Din imaginile distribuite pe reţelele sociale se poate observa că, în urma ploii, în pavajul ce reprezintă covorul tradiţional s-au format adâncituri în care băltea apa. Spălate de ploaie au fost şi clapele de pian de pe aceeaşi pietonală.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „După ploaia de sâmbăta, Aleea pietonală Eugen Doga din centrul Chișinăului nu mai arată că la finalizarea lucrarilor, acum câteva săptămâni. Vopseaua de pe capacele gurilor de canalizare a fost ștearsă de șuvoaie, iar acum sunt pline de nisip”.

Şi dacă unii locuitori ai Chişinăului au salutat felul în care municipalitatea a refăcut întreaga zonă, alţi nu au ezitat să critice calitatea executării lucrărilor.

Încâ de la proiectare, această idee a provocat controverse în societate. Graficianul Eugen Boico, autorul brandului Pomul Vieţii, este unul dintre specialiştii consultaţi înainte de demararea lucrarilor. El crede că proiectul poate fi modificat dar asta înseamnă costuri suplimentare.

EUGEN BOICO creatorul brandului "Pomul Vieţii": „Eu am sugerat binenţeles în primul rând de a căuta posibilitatea de a regândi integral acest spaţiu cu scopul de a transforma Pomul Vieţii dintr-un logo care este plasat pe podea într-o experienţă. Ştiind limitările pe care le au instituţiile din Moldova pentru că asta ar însemna cheltuieli foarte mari de a regândi întreg spaţiul am venit şi cu câteva recomandări practice care ţin pur de exerciţia grafică”.

În legătură cu situaţia apărută pe aleea pietonală, am cerut un punct de vedere şi de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Chişinău, Vasile Chirilescu, dar aceasta ne-a spus că municipalitatea va veni abia mâine cu o declaraţie oficială. 

Între timp, o reacţie a avut ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a declarat că reamenajarea aleii nu a fost avizată de Consiliul Național al Monumentelor Istorice şi, cu această ocazie, municipalitatea a încalcat mai multe proceduri legale.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter