Actualitate

Politologul Cristian Pârvulescu: Aderarea Republicii Moldova la NATO ar fi un element defensiv în plus

post-img
Cristian Pârvulescu

„Aderarea Republicii Moldova la NATO ar fi un element defensiv în plus. Există multe țări din Balcani care, în ultimul timp, au aderat la NATO fără să fie expuse riscului geo-strategic la care este expusă Republica Moldova”, a declarat politologul român Cristian Pârvulescu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

floare carpet

Politologul a menționat că, la început, Uniunea Europeană și-a propus să ofere și apărare.

„Articolul 42 din Tratatul UE, privind apărarea mutuală, seamănă cu Articolul 5 din Tratatul NATO. Problema este că UE nu a reușit să construiască apărarea propusă acum 70 de ani. Până o va construi, va mai trece multă vreme, iar NATO reprezintă o descurajare evidentă pentru Rusia. Moscova nu va ataca un stat membru NATO, oricâtă gesticulație face Putin și acoliții săi”, a spus politologul.

Președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a precizat în cadrul emisiunii că Republica Moldova trebuie să aibă un mesaj foarte clar, anume că parcursul european este complementar cu parcursul de aderare la NATO.

„Aceasta este unica soluție reală și pragmatică pentru a ne asigura securitatea națională. Adeararea doar la UE nu va securiza Republica Moldova. Să nu uitmăm că noi avem doar 5000 de soldați în Armata Națională, avem statutul de neutralitate, care ne pune într-o poziție vulnerabilă față de Rusia. Nu putem fi neutri și să stăm în postura de victimă în fața Rusiei”, a precizat Dragoș Galbur.

Expertul în politică externă Mihai Isac a precizat în cadrul emisiunii că amenințările Rusiei la adresa Republicii Moldova nu sunt necunoscute în cancelariile occidentale.

floare carpet

„Este nevoie de o mai mare capacitate de adaptare, o mai mare capacitate de a sprijini Republica Moldova și Ucraina. Toate declarațiile reafirmă sprijinul asigurat de România, UE și NATO pentru Republica Moldova. Acest sprijin este vital pentru viitorul securității europene”, a spus Mihai Isac.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi o puteți urmări în continuare.



author-img_1

Cristian Sava

Reporter