Politic

Rusia nu va mai putea da bani locuitorilor din UTA Găgăuzia

Rusia nu va mai putea da bani locuitorilor din UTA Găgăuzia

Autorităţile de la Chişinău nu vor mai permite ca Federaţia Rusă să ofere cadouri financiare locuitorilor din UTA Găgăuzia, afirmă premierul Dorin Recean. Între timp, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ruse la Chişinău a fost convocat la ministerul de Externe pentru a da explicaţii în legătură cu această practică.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „Acest gest oarecum stângaci se practica până acum în fiecare an, dar cel mai important este ajutorul care vine şi din partea Uniunii Europene şi din partea Statelor Unite şi din partea ţărilor a Uniunii Europene, din partea României în Găgăuzia. Un ajutor care chiar îmbunătăţeşte viaţa cetăţenilor din Găgăuzia şi autorităţile vor întrerupe aceste cadouri simbolice şi dacă mă întrebaţi pe mine neadecvate.”

Reacţia premierului vine la câteva zile după ce peste 90 de bătrâni din UTA Găgăuzia au primit câte 100 de dolari din partea reprezentanţei ruse la Chişinău. Banii au ajuns la oameni prin intermediul Consiliul Bătrânilor din regiune. Unii experţi consider, însă, că în spatele acestor ajutoare financiare se ascund alte interese ale Moscovei, care profită de sărăcia unor categorii de cetăţeni pentru a face propagandă.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter